Ужгородка

Новини Закарпаття

Між сонячними панелями врожайність томатів підвищується вдвічі

Тінь, створювана сонячними панелями, може допомогти зберегти воду

Томати вигідно вирощувати між сонячними панелями: рослини отримують менше теплового стресу, а панелі краще охолоджуються завдяки транспірації рослин, повідомляє AgroTimes з посиланням на Canary Media.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

У дослідженні 2019 року, результати якого опублікували в Nature Sustainability, в Університеті Арізони Biosphere 2 врожайність помідорів чері подвоїлася під час вирощування під сонячними панелями.

“Вони отримали багато світла, багато води, а температурний стрес знизився, щоб вони могли овочувати протягом літа й отримати додатковий місяць виробництва та більше врожаю на рослину”, – зазначив Грег Баррон-Гаффорд, керівник автора статті та професор Школи географії та розвитку Університету Арізони.

Тінь, створювана сонячними панелями, може допомогти зберегти воду, створити вологість та знизити температуру, яка може стати надто високою навіть для теплолюбних помідорів.

В умовах Каліфорнії в середньому врожайність томатів подвоїлася порівняно з неагровольтаїчними ділянками, тоді як інші культури, такі як пшениця, огірки, картопля та салат показали негативні результати.

Нагадаємо, Міжнародне агентство з атомної енергії та Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) запустили насіння в космос, оскільки спільно активізують свої зусилля з вирощування нових культур, здатних адаптуватися до руйнівних змін клімату тут, на Землі. Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ.

Ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.

NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у межах реалізації проєкту з вирощування плодоносних рослин на міжнародній космічній станції.

Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проект, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору