Ужгородка

Новини Закарпаття

Собівартість виробництва молока може зрости вже наступного року – прогноз

Проблеми з блокуванням портів цього року зумовили здешевлення внутрішнього ринку кормів

Для перероблення молока перше півріччя 2023 року з урахуванням налагоджених процесів годівлі у тваринництві має бути позитивним. Але плани аграріїв щодо посівів на наступний рік негативні, тому очікується збільшення ціни заготівлі кормів, відповідно й собівартості виробництва молока. По це повідомив провідний аналітик “Інфагро” Максим Фастєєв під час конференції “Молочний бізнес в умовах війни”, передає agroportal.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Експерт констатував, що проблеми з блокуванням портів цього року зумовили здешевлення внутрішнього ринку кормів.

“Відповідно, виробники почали проганяти зернові через тваринництво, і ситуація з пропозицією молока почала покращуватись. Хоча в перші місяці війни ферми почали оптимізувати свій раціон, і, окрім зменшення поголів’я, ми побачили ще й зменшення виходу молока. Відповідно, рентабельність у виробників молока та переробників тоді впала до нульових та мінусових показників”, — зазначив Фастєєв.

Читайте також: Вчені з’ясували, як конопляний корм впливає на корів і їхнє молоко

За його словами, наступного року очікується, що пропозиція молока має бути більшою, а імпорт і надалі буде обмежений ціною.

Нагадаємо, ракетні удари Росії по Україні залишили молокопереробну галузь країни без електрики, внаслідок чого зупинено роботу підприємств та порушено механізм збуту продукції, тому спотові ціни на молоко у цей період можна вважати умовними.

У другій половині жовтня закупівельні ціни на молоко від промислових господарств продовжили висхідну тенденцію. Підтримку вартості створювали попит зі сторони переробників, зокрема сироробів, та сезонне скорочення виробництва молока. Надалі також очікується зростання цін на молоко.

Через знеструмлення виробників та переробників молочних продуктів внаслідок обстрілів та планові відключення задля економії електроенергії, порушено основні виробничі процеси молокопереробних підприємств. Це може призвести до скорочення виробничих потужностей та дефіциту товарів.

Також виробники просять скасувати заборону на приймання молока від населення під час війни. Якщо заборонити заводам приймати молоко від населення зараз, це створить величезний дефіцит сировини і помітне її здорожчання. В результаті ми побачимо ще дорожчі молокопродукти на полицях.

Ціни на молоко зростають по всьому світу, оскільки війна в Україні загрожує постачанням кормів і добрив для корів.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору