Ужгородка

Новини Закарпаття

На Дунаї українські порти наростили перевалку аграрних вантажів у 42 рази

За 11 місяців обсяг експорту агропродукції з портів Дунайського регіону склав 6,1 млн т

Відповідно до обсягів перевантаження у 2022 році першу позицію у номенклатурі вантажів у портах Дунайського регіону — Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ — займають зернові, повідомляє пресслужба ДП “Адміністрація морських портів України”.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Так, за 11 місяців обсяг експорту агропродукції з портів Дунайського регіону склав 6,1 млн т, що перевищує показник проти аналогічного періоду 2021 року в 42 рази.

“Попри те, що сьогодні порти Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ залучили майже усі наявні потужності для перевалки вантажів, потенціал для подальшого розвитку все ж є. А саме: модернізація та оновлення інфраструктури портів, залучення інвестицій для будівництва нових терміналів, днопоглиблення тощо”, — повідомив керівник Олексій Востріков.

Загалом за 11 місяців портами Дунайського регіону було оброблено 14,5 млн т вантажів (+294%). Показник вантажообігу порту Ізмаїл у 2022 році у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року склав 7,7 млн т (+210,6%), Рені 6,1 млн т (+508,3 %), Усть-Дунайськ 662 тис. т (+1314,7%).

Нагадаємо, угоду, яка дозволила відновити експорт продовольства з портів України, продовжили на 120 днів. Рішення ухвалено в Стамбулі.

30 жовтня рф заявила про вихід із зернової угоди нібито через те, що Україна обстріляла кораблі Чорноморського флоту країни-агресорки. Попри це, Україна, Туреччина та ООН продовжили рух суден у межах зернового коридору.

2 листопада рф повернулася до зернової угоди.

Водночас Чорноморська зернова ініціатива працює не на повну потужність через російських інспекторів, котрі перевіряють зерновози у “коридорі”. У жовтні представники рф у Спільному координаційному центрі (СКЦ) працювали так, що кількість інспекцій на добу скоротилася до семи-дев’яти, зрештою виникла черга з 210 суден. Половина з них була завантажена й очікувала інспекції на вихід, ще половина – на вхід.

Україна раніше запропонувала Туреччині та ООН продовжити угоду щонайменше на рік, а також розширити ініціативу на порти півдня Миколаївської області, які забезпечували 35% українського експорту продовольства до повномасштабного нападу рф.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору