Ужгородка

Новини Закарпаття

Колишній головний рабин москви закликав євреїв виїхати з росії

Колишній головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт в інтерв’ю The Guardian закликав російських євреїв виїжджати з росії поки є така можливість. 

“Коли ми озираємося на всю російську історію, то в час, коли політична система країни перебуває у небезпеці, її уряд намагається спрямувати гнів і невдоволення мас на єврейську громаду. Ми бачили це в царські часи і наприкінці сталінського режиму”, – наголосив Гольдшмідт.

І додав, що неозброєним оком бачить зростання антисемітизму, оскільки росія повертається до нового типу Радянського Союзу, крок за кроком опускаючи залізну завісу.

“Тому я вважаю, що найкращий варіант для російських євреїв – виїхати”, – зауважує рабин.

“На лідерів громад чинився тиск, щоб вони підтримали війну, і я відмовився це робити. Я подав у відставку, оскільки залишатися на посаді головного рабина москви було б проблемою для громади через репресивні заходи, вжиті проти дисидентів”, – згадує він.

За даними The Guardian, на початок 2022 року в рф проживало близько 165 000 євреїв. За словами Гольдшмідта, після 24 лютого залишити росію були готові 25-30% російських євреїв, але процес репатріації ускладнює скорочення авіарейсів між рф та Ізраїлем, чотириразове подорожчання квитків на літак і тиск російського уряду на місцевий офіс організації “Сохнут”, яка сприяє імміграції в Ізраїль по всьому світу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору