Ужгородка

Новини Закарпаття

Е-квиток на Львівщині: що буде з пільговиками та чи зміниться ціна проїзду

Львівська область першою в Україні запровадить електронний квиток у приміських та міжміських автобусних маршрутах. Інвестором з впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду обрали компанію Smart Ticket Technology. 

Коли е-квиток запрацює: 

Зараз відбувається діагностика усіх АТП (потрібно порахувати к-сть автобусів, на які буде встановлено обладнання, та визначити їх моделі) та закупка обладнання (займе орієнтовно 2 місяці). Планують встановити більше 1 тис. валідаторів. Перші валідатори будуть встановленні вже в січні-лютому. Усе обладнання згідно договору буде встановлено до середини літа цього року. В цей період і запрацює е-квиток. До кінця 2023 року буде діяти перехідний період, коли розрахуватися можна й готівкою. У наступному році Львівщина повинна повістю перейти на безготівковий розрахунок. 

Як оплатити за проїзд: 

Сплата виконуватиметься за допомогою валідаторів – пристроїв, що встановлюються у автобусах. Пасажир заходитиме у транспортний засіб і прикладає до валідатора банківську карту, відповідний гаджет, електронний квиток чи спеціальну платіжну картку. Система автоматично, згідно тарифної сітки відповідного маршруту, оплачуватиме проїзд. Це дозволить пришвидшити посадку пасажирів та мінімізує контакт «пасажир-водій», що дозволить останньому сконцентрувати свою увагу виключно керуванню транспортного засобу. 

Які способи оплати: 

  • Звичайна банківська платіжна картка чи будь-який відповідний гаджет (смартфон, смарт-годинник) для прикладання до валідатора. 
  • Придбання електронного квитка у терміналі поповнення. Пасажир отримає qr-код, яким можна оплатити проїзд. Планується встановити по області 50 точок продажу та поповнення електронних квитків. 
  • Електронний додаток. Квиток можна придбати не виходячи з дому і скористатися згодом. У додатку буде зберігатися квитки в електронному вигляді. 
  • Спеціальні платіжні картки. Ці картки будуть містити, як інформацію для пільгових категорій, так і можливість реальної сплати, якщо власник її поповнить. 
  • Як за проїзд платитимуть пільговики: 

    Планують випустити 500 тис.спеціальних платіжних карт, якими зможуть розраховуватися пільгові категорії громадян. Отримати цю карту мешканець зможе у своїй громаді. Це дозволить зробити прозорий облік оплати проїзду пільгових категорій, адже буде реальна картина кількості пасажирів, які користуються пільговим проїздом у приміських і міжміських автобусних маршрутах. 

    Чи зміниться ціна квитка за проїзд і від чого це залежить: 

    Тариф регулюватиме перевізник. Впровадження е-квитка дозволить встановити реальний пасажиропотік і вивести з обігу «чорну готівку». А це чітка статистика перевезень, реальна цифра пільговиків, повна прозорість стягнення тарифу, зменшення шахрайства з оплатою праці водіям, збільшення податкової бази за рахунок зниження рівня оберту неврахованих готівкових коштів, а ще легкість розробки нових тарифів відповідно до потреб пасажирів. 

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Нагору