Ужгородка

Новини Закарпаття

Підвищений попит спонукає зростання цін на українському ринку цибулі

Зростання цін на цибулю в Україні в цей період можна назвати традиційним для сезону із відносно невеликим виробництвом

В Україні після новорічних свят ціни на цибулю продемонстрували чергове подорожчання, зазначають аналітики проєкту EastFruit. Позитивну цінову тенденцію учасники ринку пояснюють підвищеним попитом на цибулю з боку оптових компаній та роздрібних мереж. Водночас більшість українських виробників вважають за краще утримувати якісну цибулю у сховищах в очікуванні ще більшого зростання цін.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

З початку року цибуля на українському ринку подорожчала в середньому на 12%. Нині більшість фермерів готові відвантажувати цибулю не дешевше за 25-28 грн/кг ($0,68-0,77/кг).

Як коментують ситуацію експерти проєкту, зростання цін на цибулю в Україні в цей період можна назвати традиційним для сезону із відносно невеликим виробництвом.

На сьогодні фермери практично завершили реалізацію продукції з необладнаних сховищ, а якіснішу цибулю пропонують до продажу дорожче, оскільки попит на цю продукцію останніми днями залишався стабільно високим.

Читайте також: у Франції вивели сорт цибулі, що не викликає сліз та не залишає запаху.

Тож внаслідок чергового подорожчання цибуля в Україні вже коштує в середньому у 3,4 раза дорожче, ніж за аналогічний період 2022 року. Натомість аграрії впевнені в подальшому зростанні цін на цю продукцію, оскільки запаси якісної цибулі в господарствах обмежені. Щобільше, більшість фермерів заявляють про свій намір і надалі переглядати ціни у бік збільшення за умови збереження сьогоднішніх темпів збуту.

Нагадаємо, українські аграрії за підсумками 2022-2023 років отримають 732 тис. т цибулі, що на 29% менше показника минулого року і є найнижчим рівнем виробництва з 2015 р.

Нинішній сезон виявився складним, особливо постраждали угіддя  фермерів південних областей, де найбільше вирощують цибулі. Фермери прогнозують, що через сильні та часті опади на початку вегетації цибулі та високі температури у липні-серпні  — цього року можливий неврожай овоча, що  спровокує зростання цін на нього.

Також фермери прагнуть позбутися низькоякісної цибулі, через що на початку жовтня її обсяги на ринку збільшилися, а ціни зменшилися. Однак така ситуація триватиме недовго.

Експерти прогнозували, що після Нового року до України завозитимуть цибулю з Єгипту та Ірану.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору