Ужгородка

Новини Закарпаття

Кабміну пропонують скасувати майже 50% ліцензій і дозволів, щоб стимулювати бізнес

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки. Усього запропонували скасувати 47% ліцензій і дозволів.

“Таке безпрецедентне рішення має на меті суттєво розширити економічні свободи в Україні і стимулювати розвиток підприємництва. Відповідне рішення було ухвалено на першому засіданні МРГ з дерегуляції 26 січня 2023 року”, – йдеться у повідомленні.

“Вільне регуляторне середовище – надзвичайно важливий чинник економічного зростання. Україна поставила за мету за десять років зробити стрибок від перехідної економіки до економіки, що розвивається. Для цього маємо суттєво підвищити рівень економічних свобод в Україні. І дерегуляція – один з кроків до цієї мети. Ми ліквідуємо інструменти, що заважають бізнесу нормально працювати, серед яких є рудименти ще радянських часів. Суттєво спростимо та оцифруємо інструменти, необхідні для захисту інтересів суспільства.

Роботу розпочинаємо з інструментів, якими опікується Міністерство економіки. Майже половина з них буде ліквідована, а решта – осучаснена. В подальшому МРГ опрацює інструменти регулювання, що належать до сфери компетенції інших органів влади. Наше завдання – дати бізнесу економічну свободу”, – зазначила перша віце-прем’єр-міністерка – міністерка економіки України, співголова МРГ з дерегуляції Юлія Свириденко.

“Прикладів, де можна спросити умови ведення бізнесу, безліч. Наприклад, в сфері трудових відносин та безпеки праці зараз діють такі архаїчні норми, як необхідність погодження з Держпраці Інструкції про порядок прибирання пилу у виробничих приміщеннях або Графіку аналізу повітря на робочих місцях на запиленість і загазованість. Пропонується скасувати подібні норми, що створюють зайві перепони для нормальної роботи бізнесу.

На першій МРГ з дерегуляції запропонували скасувати також дозвіл на реекспорт товарів, що походять з інших країн; погодження для видачі ліцензій на здійснення експортних операцій з нафтою сирою українського походження та газу природного у газоподібному стані українського походження за зовнішньоекономічними контрактами (договорами), індивідуальні (разові ліцензії) в сфері експорту-імпорту та ін. Ці норми або застарілі, або ж є зайвими, оскільки належний захист суспільства гарантується іншими чинними нормами”, – пояснили в Мінекономіки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору