Ужгородка

Новини Закарпаття

росія блокує ротацію експертів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

Про це йдеться в заяві МЗС України.

Міністерство закордонних справ України вимагає від міжнародної спільноти терміново відреагувати на злочини рф проти цивільних ядерних обʼєктів в Україні, зокрема окупацію ЗАЕС, перешкоджання роботі МАГАТЕ та створення загроз життю міжнародних експертів.

“Закликаємо міжнародну спільноту вжити негайних кроків задля розширення санкцій проти російської державної корпорації “росатом”, афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики росії. Окремо наголошуємо на нагальності повного припинення співробітництва з рф у сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв росії в МАГАТЕ”, – заявили в українському МЗС.

МЗС зазначило, що ротація експертів МАГАТЕ має бути негайно розблокована. Також експертів необхідно забезпечити безпечним переміщенням тимчасово окупованими територіями України до ЗАЕС.

“Якщо Росію не зупинити, її злочинні дії на українському ядерному об’єкті можуть призвести до катастрофи, масштаби якої були досі незнані для Європи”, – наголосили в МЗС.

Нагадаємо, 25 січня постійні місії Міжнародного агентства з атомної енергії почали працювати на всіх українських АЕС: Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській, Запорізькій та Чорнобильській.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору