Ужгородка

Новини Закарпаття

Вчені створили міні робота-фею для запилення рослин

У майбутньому мільйони штучних насіння кульбаби, що містять пилок, зможуть вільно розсіюватися природними вітрами, а потім спрямовуватися світлом до певних ділянок з деревами, які очікують на запилення

Втрата запилювачів, таких як бджоли, є величезною проблемою для глобального біорізноманіття та впливає на людство, спричиняючи проблеми у виробництві їжі. В університеті Тампере дослідники розробили першого пасивно літаючого робота, оснащеного штучними м’язами. Чи можна цю штучну фею використати для запилення?

Розробка полімерів, що реагують на подразники, відкрила безліч можливостей, пов’язаних із матеріалами, для невеликих роботів із м’яким корпусом нового покоління з бездротовим керуванням. Вже деякий час інженери знають, як використовувати ці матеріали для виготовлення маленьких роботів, які можуть ходити, плавати та стрибати. Досі нікому не вдалося змусити їх літати, повідомляє www.tuni.fi.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Дослідники групи Light Robots з Університету Тампере зараз досліджують, як змусити розумний матеріал літати. Хао Цзен, науковий співробітник Академії та керівник групи, і Цзяньфен Ян, докторант, розробили новий дизайн для свого проекту під назвою FAIRY – Flying Aero-robots, заснований на складанні легких матеріалів. Вони розробили робота-збірника полімерів, який літає за допомогою вітру та керується світлом.

Пристрій такий легкий, що переносити його від квітки до квітки може вітер. Усі процеси триватимуть під контролем фахівців. Вони спонукатимуть штучного запилювача до роботи та спрямовуватимуть видимим світлом.

У темну та безвітряну погоду “фея” стоїть нерухомо. Коли світла достатньо, конструкція автоматично відкривається та літає в потоці вітру. Новий пристрій живиться від джерела світла, наприклад, світлодіода.

У майбутньому мільйони штучних насіння кульбаби, що містять пилок, зможуть вільно розсіюватися природними вітрами, а потім спрямовуватися світлом до певних ділянок з деревами, які очікують на запилення.

Фея допоможе розв’язати проблему недостатнього запилення рослин та дерев, від яких залежить продовольча безпека та біорізноманіття. Перед вченими стоїть завдання підвищити чутливість матеріалу робота, щоб він міг працювати за будь-якого освітлення та переносити біохімічні сполуки.

Однак спочатку потрібно вирішити багато проблем. Наприклад, як точно контролювати місце приземлення? Як повторно використовувати пристрої та зробити їх біорозкладними? Ці проблеми вимагають тісної співпраці з матеріалознавцями та людьми, які працюють над мікроробототехнікою.

Проєкт FAIRY стартував у вересні 2021 року та триватиме до серпня 2026 року.

Нагадаємо, Ізраїльський стартап MetoMotion зазначає, що безпілотна машина скорочує витрати на збирання врожаю на 50%; стартап прагне зібрати 8 мільйонів доларів для розширення виробництва. Компанія розробила першого робота зі штучним інтелектом для збору помідорів, який може скоротити потреби у робочій силі під час збирання врожаю приблизно на 90% та знизити виробничі витрати приблизно на 50%.

Раніше повідомляли, як обрати мінітрактор для сільськогосподарської діяльності.

Україна та Туреччина планують посилити співпрацю у сфері тепличного господарства, зокрема турецькі фахівці займуться модернізацією тепличного господарства Сумського національного аграрного університету (СНАУ). Про це повідомляє EastFruit.

Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.

Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.

Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору