Ужгородка

Новини Закарпаття

Прогноз: Українські фермери можуть скоротити площі під картоплею

Виробники картоплі наразі обирають адаптивно стійкі сорти

Настрої виробників картоплі на початок сезону можна охарактеризувати одним словом — невизначеність. Про це зазначив директор насіннєвої компанії HZPC Ukraine Ігор Чечітко у своїй колонці на AgroTimes.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Ринок картоплі та попит на неї істотно скоротилися. Водночас домогосподарства населення минулого сезону збільшили власні площі під картоплею. Торішні погодні умови сприяли доволі високому урожаю картоплі, хоча якість бульб постраждала через осінні дощі. Всі ці фактори знижували ціни.

Експерт відмічає зниження попиту на дуже ранні сорти та картоплю на перероблення.

Попит на насіння картоплі є, але він не той, що був до 2022 року. У попередні роки щонайменше половину імпортованої насіннєвої картоплі становили сорти для переробки, тобто картопля на чипси, фрі та крохмаль. Наразі суто крохмальні сорти практично не завозяться. Фрішні та чипсові сорти суттєво зменшили свій обсяг у загальній частці імпорту. Відповідно, більша частина насіннєвого матеріалу, що завозиться, — це саме столові сорти, — додав Чечітко.

Виробники картоплі наразі обирають адаптивно стійкі сорти, які забезпечують хороший урожай за складних погодних умов.

Нагадаємо, українське фермерське господарство “Еко-Тур” у селі Усічівські Будки на Волині зазначило, що картопля сорту “Містерія” дала врожай на рівні 84,7 т/га.

Британські фермери починають відмовлятися від вирощування картоплі, що призводить до прогнозів підвищення цін та нестачі картоплі для британських споживачів.

На одного жителя РБ припадає 178,3 кг картоплі на рік – це найбільший обсяг споживання у світі. Українець споживає 131,3 кг картоплі на рік – друге місце у світі.

Інститут Джеймса Хаттона (JHI) в Інвергоурі (Шотландія) минулого тижня оприлюднив результати революційного фермерського випробування сортів картоплі, стійких до картопляних цистоподібних нематод (Potato Cyst Nematode, PCN).

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору