Ужгородка

Новини Закарпаття

Через повільне розмінування сівба на Херсонщині на межі зриву

Землі або забрудненні металом, або заміновані, або наявні нерозірвані боєприпаси

На деокупованій частині Херсонщини близько 60 тис. га території залишаються замінованими, повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на дані Херсонської обласної військової адміністрації.

У регіоні в першу чергу розміновують логістичні шляхи, потім перейдуть до агросектору.

Начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький повідомив виданню, що більшість сільськогосподарських підприємств у громаді пошкоджені, а поля заміновані. Тому посівна кампанія цього року під загрозою.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Землі або забрудненні металом, або заміновані, або наявні нерозірвані боєприпаси. Заключений меморандум спільно з Зеленодольською територіальною громадою про спільне використання машини для розмінування, які нам не те, що пообіцяли, але є перспектива отримання спеціальної машини для розмінування від посольства Швейцарії, — зазначив він.

Селецький додав, що громада знаходиться на лінії фронту, 7 км до лівого берега, де перебувають окупанти, відповідно посівна на узбережній смузі взагалі буде неможлива. Схожа ситуація й у Високопільській громаді. Її очільниця Ганна Шостак-Кучмяк розповіла, що там намагаються якнайшвидше перейти до розмінування земель.

Читайте також: На Прикарпатті школярі створили дрон-міношукач з продуктів переробки кукурудзи (відео)

Також аграрії зазначають, що, крім мінування, проведенню робіт перешкоджає знищення техніки та інфраструктури під час бойових дій, а також відсутність багатьох спеціалістів, які поїхали або були призвані до ЗСУ.

Нагадаємо, мільйони гектарів земель в Україні не будуть засіяні цією весною через забрудненість вибухонебезпечними предметами. Аграріям в зоні бойових дій та на деокупованих територіях не вистачає на це грошей. Сьогодні розмінувати один гектар землі коштує близько 40-50 тисяч гривень, а це ринкова вартість земель с/г призначення.

Через російське вторгнення Україна опинилася в лідерах із забруднення територій вибухонебезпечними предметами.

Деякі експерти вважають, що на розмінування полів доведеться витрати вдвічі більше грошей, ніж це заявлено офіційно, тобто 4 мільярди євро.

Чехія має намір долучитися до операцій з розмінування українських сільськогосподарських земель.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) планує допомогти сільським господарствам “сірих” зон у знищенні вибухових об’єктів.

Аграрний сектор України багатогалузевий і, щоб відновити показники довоєнного періоду, знадобиться не один рік.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору