Ужгородка

Новини Закарпаття

В Україні виник дефіцит плодових культур для садівництва

Знищений один з кращих розсадників Східної Європи – Бахмутський

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні знищили чимало великих розплідників. Через це українські садівники вже відчувають гострий дефіцит садивного матеріалу плодових, зазначив голова асоціації Укрсадпром Олександр Матвієць, AgroTimes.

Знищений один з кращих розсадників Східної Європи – Бахмутський. Це розсадник світового рівня, де Євген Розсуха зробив все від маточно-живцевого насадження до сучасних маточно-вегетативних підщеп. Ми лишилися й інших розплідників, – наголосив Матвієць.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Трохи краща ситуація з розплідниками ягідних культур

Завдяки розсадникам ми стоїмо на рівні з Європою. Зокрема, Фруктовий сад АТ, Долина Агро, ФруТек не гірші за польські, нідерландські чи італійські розсадники, – зауважив голова асоціації.

Тим часом експерти плодового ринку прогнозують цього сезону падіння ціни на яблука в Україні. Головними причинами зниження ціни є зниження внутрішнього споживання через вимушену міграцію українців та значне падіння купівельної спроможності тих, хто залишився.

Крім цього ціни на пакувальні матеріали виросли і будуть рости в міру здешевшання гривні, логістика стала значно дорожчою, ще здорожчають енергоносії. Все це буде тиснути на ціни яблук, та вартість самого яблука не буде перевищувати 30% в структурі собівартості поставленого яблука на ринок споживання.

Нагадаємо, нині не кожен українець пам’ятає про маловідому сторінку знищення України – примусовому масовому вирубуванню плодових дерев. Письменниця Зоя Жук (Зоряна Живка) розповіла про геноцид українського народу через історії своєї сімʼї.

Сади і ягідники на площі 177 га будуть закладені в Україні завдяки новим грантовим програмам, виділення коштів на вказані площі вже погоджено. Вирощування лохини, чорниці, яблуневих, грушевих садів та ліщини — затребувані напрямки.

Кабінет Міністрів ухвалив низку рішень, які полегшують доступ виробників сільгосппродукції до, зокрема, пального, пестицидів та агрохімікатів в умовах воєнного стану.

У Мінагрополітики роз’яснили умови надання підприємцям грантів для створення та розвитку теплиць.

Кабмін спрямує кошти аграріям на створення садів і теплиць у межах проєкту “єРобота”. Гранти будуть безповоротними.

Кабінет міністрів запустить 8 програм, створених для підтримки бізнесу та збільшення нових робочих місць.

На Рівненщині фермерське господарство “Смачна ягідка”, котре спеціалізується на смородині та малині, планує висадити плантацію обліпихи площею 22 га.

У травні агрометеорологічні умови виявились неоднорідними та в цілому оцінювалися як задовільні, водночас для озимих культур — переважно сприятливі.

До середини XXI століття під впливом різних чинників, зокрема й зміни клімату, знизиться врожайність основних сільськогосподарських культур України. Згідно з прогнозом, знизиться врожайність, зокрема, ячменю, кукурудзи, соняшника. Про це свідчать дані Світового банку

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору