Ужгородка

Новини Закарпаття

Коригувальник окупантів, який хотів допомогти бойовикам “дійти до Львова”, отримав 15 років тюрми

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 17 лютого.

Обвинувачений працював інженером на комунальному підприємстві «Харківські Теплові Мережі ТЕЦ №3». У період із 8 по 15 березня 2022 року він надсилав у Telegram співрозмовнику з ніком «Игорь» відомості про місцезнаходження військової техніки і особового складу Збройних сил України, робив відмітки на гугл-карті про влучанння. Це давало змогу військовослужбовцям рф координувати вогневі удари по Харкову.

Як зʼясувалося, обвинувачений листувався із бойовиком незаконного терористичного угрупування «лнр».

Із залишків листування у телефоні обвинуваченого видно,  що 15 березня 2022 бойовик написав жителю Харкова: «Мы до Львова дойдем». Але, за інформацією слідства, того ж вечора терориста ліквідували під  Рубіжним Луганської області.

Через два дні після смерті бойовика на електронну пошту СБУ в Харківській області надійшов лист із темою «Важная информация!» та з наступним текстовим повідомленням:«Уведомляю вас, что мною был обнаружен человек, который распространял информацию о передвижении ЗСУ и оказывал помощь в координации огня для военнослужащих рф. В мессенджере телеграм использует псевдоним «ХХХ», сам он судя по диалогу находится на територии ТЭЦ и работает там. Прикладываю скриншоты и прошу разобраться в ситуации».

Так був викритий і затриманий співрозмовник бойовика «лнр». 

У судовому засіданні чоловік вину не визнав. Розповів, що 8 березня минулого року йому в Telegram написав незнайомець і вони почали спілкуватися на загальні теми. Загалом переписка тривала з 8 по 15 березня. Він розповів незнайомцю, що в районі місця своєї роботи потравляв під обстріл. Однак ніякої інформації щодо розташування ЗСУ не передавав, скриншоти не відправляв, спілкування мало загальний характер і не може розцінюватися як державна зрада. Обвинувачений сказав, що скриншоти з відмітками на гугл-картах йому на телефон могли занести працівники СБУ. Хоча раніше на досудовому слідстві він зізнався, що розумів, що людина, з якою він листується, є російським військовим і він йому повідомляв, коли у місті звучить повітряна тривога, коли відбуваються обстріли та куди були влучання.

Суд переконався, що обстріли військами рф харківських підприємств «Завод ім. В.О. Малишева» і «Турбоатом» мають причинно-наслідковий звʼязок із злочинною діяльністю обвинуваченого, оскільки співпадають із часом передачу інформації по телефону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору