Попит на продукцію зріс
Переробний завод компанії “Десналенд” на Сумщині під час війни не зупинився, хоч і був змушений більш ніж втричі скоротити виробництво. Нині тут нарощують випуск продукції, розповіла фінансова директорка компанії Олена Демішева, передає agroportal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Підприємство займається комплексною переробкою насіння коноплі, льону та гарбуза. З нього отримують олії холодного віджиму, протеїни, борошно та клітковину — це основна продукція.
А з них виробляємо печиво, корисні хлібці, цукерки та батончики. З 2015 року ми почали активно працювати. Зараз на підприємстві працює 5 людей, оскільки, на жаль, під час війни наші продажі зменшилися, тож ми змушені були скоротити виробництво і чисельність працівників. Але сподіваюсь, найближчим часом ми це відновимо, адже є дуже хороші контракти, домовленості, й незабаром будемо продавати великі партії на експорт, — пояснила Демішева.
Не зупинилось виробництво і на підприємстві з перероблення конопляних волокон.
За словами директора Linen of Desna Сергія Кургаліна, попит на продукцію зріс. Їхнє підприємство займається переробленням трести коноплі, з якої виробляється волокно, а вже з волокна — шпагат та мотузки.
Працюють лише сезонно, на скільки мають сировини. На даний час сировина знаходиться на полях, збирати її будуть у березні-квітні, а у травні сподіваються повноцінно запрацювати. Вироблять волокно, а підприємство в Марчихиній Буді буде його переробляти на шпагат. У зв’язку з бойовими діями немає поставок джгуту з-за кордону, і багато покупців перейшли на продукцію місцевих виробників.
Розвитку галузі на Глухівщині заважає те, що багато полів для вирощування ненаркотичних конопель знаходиться в зоні артилерійських обстрілів. Засіяти коноплями інші площі аграрії не можуть через законодавчі обмеження.
Довідка. Наразі у світі відомо понад 50 тисяч найменувань продукції, яку виробляють з технічних (ненаркотичних) конопель. Безпосередньо у Сумській області є значний досвід виготовлення подібної продукції: конопляного сиру, олії, а, також, екопосуду, шпагату, екокомпозитів на основі конопель. Коноплі в Україні вирощували здавна – конопляна олія та насіння були невіднятною складовою традиційних українських страв. З конопель ткали одяг, готували їжу та виробляли багато інших важливих у господарстві речей.
Нагадаємо, працівники Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України, що на Сумщині, вирощують 400 гектарів конопель, які не містять наркотичних речовин.
У Сумській області у проєкт вирощування ненаркотичних сортів коноплі інвестували понад 20,7 млн грн.
Раніше повідомлялось, що канадська компанія Eastern Star Biotech запланувала вирощувати технічні коноплі в Хмельницькій області. Інвесторів приваблюють саме коноплі українського походження, оскільки вони особливо цінні за рівнем волокнистості.
Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт “Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни”.
Канадські вчені стверджують, що COVID-19 можна лікувати канабісом.
У Привільненській громаді Рівненської області створять індустріальний екопарк технічної коноплі.
Анна Лиса
Джерело: Landlord