Ужгородка

Новини Закарпаття

Російський льотчик, який бомбардував Харківську телевежу, проведе 12 років за ґратами

Про це повідомляють Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора. 

У березні 2022 року заступник командира військової частини 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони західного військового округу зс рф отримав бойовий наказ, в якому були визначенні завдання по знищенню цивільних об’єктів на території Харкова та Харківської області шляхом бомбардування. Також йому було надано координати цілі – радіотелевізійна передавальна станція Харків (РТПС).

РТПС Харків та обладнання, розміщене на ній, є цивільним об’єктом, який не використовується у воєнних цілях. Діяльність телевежі безпосередньо пов’язана виключно з наданням послуг, які мають значення для функціонування суспільства та безпеки цивільного населення.

Розуміючи протиправність бойового наказу пілот не відмовився від його виконання і 6 березня минулого року на російському бойовому літаку перетнув державний кордон України і здійснив бомбардування радіотелевізійної станції у Харкові.

Встановлено, що для проведення повітряної атаки ворог застосував вісім авіаційних бомб ФАБ-500 загальною вагою 2,5 тонни у тротиловому еквіваленті.

Самого льотчика українські захисники збили одразу після того, як він скинув бомби. Після катапультування та приземлення його затримали. 

За наслідками бомбардування телевізійна башта отримала пошкодження металоконструкції, які значно знизили її несучу спроможність та унеможливили подальшу безпечну експлуатацію. також було пошкоджено адміністративну будівлю станції, а також обладнання трьох товариств на загальну суму понад 1,1 млн грн.

На підставі зібраних доказів суд визнав його винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Йому призначено покарання у вигляді 12 років ув’язнення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору