Ужгородка

Новини Закарпаття

Селекціонер з Кам’янця-Подільського створив три нові сорти рідкісної червонокнижної рослини

Рослина, що є близькою родичкою горобини й глоду, тепер нечасто зустрічається не тільки в Україні, а й у світі

Садівник-селекціонер із Кам’янця-Подільського В’ячеслав Францішко вніс до Державного реєстру сортів чимало рослин. Раніше їх вирощували хіба що любителі, повідомляє SEEDS.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Серед новинок є і три сорти береки лікарської. Рослина, що є близькою родичкою горобини й глоду, тепер нечасто зустрічається не тільки в Україні, а й у світі. Нині берека лікарська занесена до Червоної книги майже 10 країн, зокрема й України.

Був час, коли попит на деревину з береки призвів до масового вирубування береки. Матеріал йшов на виготовлення дорогих меблів, музичних інструментів і навіть деталей для літаків.

Проте, тепер дослідників дедалі більше цікавлять харчові та навіть лікувальні можливості береки. Попит на її ягоди починає зростати. Та шкода, що отримати великі врожаї не так вже й просто.

Аби пришвидшити цей процес, і працюють селекціонери. І хоча змусити дерево рости швидше навряд чи вдасться, отримати бажаний результат на щеплених рослинах цілком можливо.

Є в господаря також шість сортів калини, навіть два такі, що мають чи не найбільші плоди серед відомих світових сортів калини. Їх здебільшого купували та висаджували іноземні фермери. Але тепер дедалі більше цікавляться і в нас. Фахівці Національної академії аграрних наук уже розробили кілька рецептів для переробки калини. Можливо, подібна продукція зацікавить і вітчизняний ринок.

Нагадаємо, вчені НУБіП вивели перший український сорт бузини чорної, що дозволяє розпочати її широке культивування.

Селекціонерами Науково-дослідного інституту овоче-баштанних культур та картоплі при Міністерстві сільського господарства Республіки Узбекистан створено ранній сорт картоплі “Ташкентська казка”, що підходить для ґрунтово-кліматичних умов країни.

У результаті багаторічних досліджень вченим Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану вперше вдалося вивести новий сорт рокамболю – овоча, який також називають цибулею-чесноком, причасниковою цибулею, єгипетською цибулею або іспанським часником.

Ферма Panbaran на Київщині створила патріотичний український сир “Чорнобаївка”.

Ізраїльська компанія Rahan Meristem спільно з підприємством Banarica Colombia з Колумбії розробили новий сорт бананів із групи Кавендіш, стійкий до грибного захворювання — фузаріозу TR4, яке відоме як панамська хвороба. Новий сорт також відрізняється високою врожайністю та ранніми термінами цвітіння. Про це повідомляє Fruit-inform.

18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору