Ужгородка

Новини Закарпаття

Ціни на помідори в Україні виростуть через заборону експорту з Туреччини

У повідомленні міністерства заявлено, що “у зв’язку з аномальним зростанням цін на помідори в Туреччині останніми днями й жахливими наслідками землетрусу, який безпосередньо зачепив 11 провінцій, виникла необхідність вжити заходів для забезпечення продовольчої безпеки й стабілізації цін”.

Як пише видання BIZAGRO, ухвалене турецьким урядом рішення вже з наступного тижня матиме серйозний вплив на ринок тепличних помідорів у тих країнах, які залежать від імпорту цієї продукції з Туреччини. Йдеться насамперед про Україну, Молдову, Грузію, Румунію та кілька інших країн, адже зазвичай у березні саме Туреччина забезпечує абсолютну більшість поставок тепличних помідорів на ці ринки.

Українські імпортери тепличних овочів уже намагаються знайти можливі альтернативи турецьким постачальникам з наступного тижня. Теоретично їхню відсутність могли б замінити поставки з Марокко, Ірану або навіть Іспанії (якщо йдеться про продукцію преміальної якості), але й у цьому разі говорити про повну компенсацію турецького експорту не можна, адже в цих країнах може просто не виявитися потрібних обсягів помідорів, які потрібні просто зараз.

Тому вже до кінця наступного тижня на ринках країн, які залежать від імпорту турецьких помідорів, може очікуватися серйозний стрибок цін на тлі відсутності цієї продукції, а єдиним обмежувальним фактором тут може виявитися один із винятків, зазначених у постанові Міністерства сільського та лісового господарства Туреччини.

Так, під дію обмеження не підпадають експортні поставки на Північний Кіпр, до Палестини та Азербайджану, і саме присутність останнього в списку винятків дає змогу зробити висновок про неповне зникнення Туреччини з регіонального ринку тепличних томатів. Звісно, тут не йдеться про реекспорт десятків тисяч тонн продукції, адже в самій Туреччині також відчувається дефіцит тепличних помідорів. Проте виключати можливість певного реекспорту через Азербайджан не можна, адже останній до цього часу і так був великим реекспортером овочів і фруктів іншої країни-сусіда (Ірану).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору