Ужгородка

Новини Закарпаття

На ринку України спостерігається зростання цін на томати через відсутність постачань із Туреччини

Постачання турецьких томатів поточного тижня були малооб’ємними й нерегулярними, тоді як попит у даному сегменті навпаки продовжував зростати

На поточному тижні пропозиція тепличних помідорів на українському ринку знову скоротилася, зазначають аналітики проєкту EastFruit. Більшість українських представників тепличних комбінатів повідомляли про те, що вони планують приступити до масової реалізації нового обороту томатів наприкінці березня.

Водночас пропозиція цієї продукції із зовнішнього ринку також скоротилася. Насамперед це було пов’язано зі скороченням поставок томатів із Туреччини.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Представники оптових компаній отримали можливість вкотре підвищити відпускні ціни на імпортну продукцію. Так, сьогодні томати виробництва Туреччина надходять у продаж у діапазоні 85-100 грн/кг ($2,32-2,73/кг), що в середньому на 16% дорожче, ніж тижнем раніше.

Постачання турецьких томатів поточного тижня були малооб’ємними й нерегулярними, тоді як попит у даному сегменті навпаки продовжував зростати. Всі ці фактори та призвели до чергового подорожчання імпортних томатів на українському ринку.

Нині вартість імпортних томатів в Україні вже в середньому в 1,8 раза вища, ніж в аналогічний період минулого року. Водночас більшість представників оптових компаній не виключають чергового підвищення цін у цьому сегменті вже з наступного тижня.

Нагадаємо, збільшення попиту на тепличні томати на українському ринку, а також суттєве скорочення пропозиції цієї продукції стимулюють чергове зростання цін у цьому сегменті.

Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів. Про це розповів директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору