Ужгородка

Новини Закарпаття

Чоловік, який підтримував путіна опинився у лікарні, а його проукраїнський друг за ґратами

Про це пише Delfi. 

“Коли ми приїхали до садиби, у машині швидкої допомоги вже сидів російськомовний чоловік і пояснив, що він поранений, але не хоче їхати в лікарню. Нам вдалося його вмовити їхати в медустанову, а литовськомовний чоловік, який його поранив, сказав, що суперечка з його другом виникла через те, що він підтримує Україну, а його друг – росіян”, – прокоментувала події поліцейська. 

Чоловіки, що були в близьких і дружніх стосунках понад 20 років, так і не змогли примиритися. Потерпілий росіянин відмовився прощати свого колишнього друга, який поранив його. Ба більше, він був переконаний, що чоловік, який підтримував Україну, міг його навіть вбити – адже він погрожував “вбити, зарізати”.

Суд визнав чоловіка винним за погрози вбивства, легке заподіяння шкоди здоров’ю і поновив раніше закрите кримінальне провадження стосовно спричиненого чоловіком ДТП. 

За матеріалами справи встановлено, що конфлікт між двома чоловіками стався на садибі в Кедайняйському районі.

“Увечері компанія сідала за стіл, який ломився від їжі, обговорювала різні теми, поки близько опівночі, коли чоловіки були вже добряче напідпитку, не зачепили тему війни в Україні”, – пише видання. 

“Слово за слово ми почали конфлікт із потерпілим, тому що він усіляко підтримував путінський режим – ми сперечалися про війну в Україні – я підтримував Україну, а мій друг – росію і проклинав американців”, – сказав обвинувачений.

Конфлікт розгорівся настільки сильно, що власник садиби попросив гостей виїхати якомога швидше.

“Я сказав йому, що він не ночуватиме в мене вдома, а потім він ще більше розлютився, – пояснив чоловік у суді. – Я сказав, що викличу йому таксі, він може поїхати в місто і переночувати в готелі. Потім він схопив мене за сорочку, почав тягнути мене так, начебто хотів схопити за шию, все сталося дуже швидко. Тоді я, лопаткою для гриля, що опинилася під рукою, вдарив один раз по руці”.

Пізніше обвинувачений уточнив, що насправді він ударив лопаткою по руці близько п’яти разів.

За його словами, коли потерпілий закричав, що в нього сильна кровотеча, він побіг шукати аптечку.

“Я хотів перев’язати йому руку, але мій друг схопив пластир і почав ганятися за мною по двору”, – сказав він.

Чоловік зізнався, що під час конфлікту перебував у стані алкогольного сп’яніння і пригрозив другу, що вб’є його: “Я тебе вб’ю, я тебе заріжу”. Щоправда, пізніше він вибачився, кажучи, що це були порожні слова і друга вбивати він не збирався. 

Обвинувачений розповів у суді, що після цього викликав для свого друга швидку допомогу.

“Оскільки все відбувалося в темряві, я не бачив, які тілесні ушкодження йому було завдано, але коли він сів у машину швидкої допомоги, я побачив, що тілесні ушкодження дуже серйозні, у нього сильно пошкоджена рука”, – заявив обвинувачений.

Він додав, що не хотів завдавати другові шкоди, а лише хотів, щоб той пішов. 

У суді чоловік заявив, що дуже шкодує про свою поведінку.

“Думаю, що конфлікт, який виник, можна було розв’язати по-іншому, я дуже негативно оцінюю свою поведінку, шкодую, що не контролював себе тоді”, – сказав він, зауваживши, що відвідав свого друга, якого знав близько 20 років, наступного дня в лікарні та попросив пробачення в нього.

“Пізніше я зателефонував йому і поцікавився про його самопочуття, ще раз вибачився, запропонував зустрітися, але він сказав, що всі розмови відбуватимуться через його колишню дружину”, – розповів він.

За словами підсудного, потерпілий досі з ним не спілкується.

Видання зазначає, що раніше потерпілий втратив кисть правої руки під час ДТП, тож ліва рука була йому життєво необхідна.

Потерпілий визнав, що конфлікт із другом виник через різні погляди на війну, що триває в Україні, але представив дещо інші обставини поранення.

“У цей час я сидів за столом, коли він підійшов до мангала і взяв металевий ніж – коли він підійшов до мене, він почав ним розмахувати і сказав по-російськи: “Я тебя убью, я тебя зарежу”, – пригадує потерпілий. – У той момент я не думав, що Ерікас говорить серйозно, тому поклав ліву руку на стіл і сказав йому, щоб рубав. І він порізав мені руку щонайменше три рази. Тоді я зрозумів, що його наміри вбити серйозні”.

За словами чоловіка, пізніше в нього діагностували множинні рани лівої руки, дві рани на великому пальці та долоні, що були захистом, переломи першої плеснової кістки, ушкодження сухожиль великого пальця, множинні рани, від чого лікувався в реанімаційному відділенні, а пізніше оперувався не лише в Литві, а й за кордоном.

Суд, який розглядав кримінальну справу, зазначив, що, хоча підсудний і намагався довести, що він діяв у ситуації самооборони під час конфлікту, зібрані дані спростовують такі обставини.

“Обвинувачений умисно п’ять разів ударив потерпілого по лівій руці ріжучим предметом, розуміючи, що його дія заподіє шкоду іншій особі, тобто вплине на здоров’я потерпілого, необхідно було передбачати, що такі наслідки можуть виникнути, судом під час судового розгляду не встановлено, що обвинувачений заподіяв шкоду потерпілому внаслідок раптового збудження через протиправну або вкрай образливу поведінку потерпілого або через необережність. Встановлено, що обвинувачений застосовував насильство стосовно потерпілого у взаємному конфлікті. Обвинувачений, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, не зміг належним чином оцінити ситуацію, що виникла між ними, внаслідок чого було завдано шкоди здоров’ю потерпілого”, – зазначила у вироку суддя. 

Крім того, суддя постановив, що погрози вбивством були реальними.

“Дійсність погрози доводять обставини, встановлені у справі: насильницька поведінка підсудного стосовно потерпілого, яка не була недоречним жартом, слова, що прозвучали спонтанно, дії, аналогічні погрозі, але такі, що мають інший сенс, дії підсудного, агресивна поведінка – він був у стані алкогольного сп’яніння та тримав у руках невстановлений ріжучий інструмент і погрожував вбити потерпілого, при цьому реалізуючи це бажання, що виражалося у словах “Я тебя убью, я тебя зарежу” зрозумілою йому російською мовою, та своїми діями – умисним завданням п’ятикратного удару ножем по лівій руці потерпілого – на думку суду, потерпілий був наляканий та зазнав нервового напруження, сильного переляку, фізичного болю, та розумів дії підсудного як реальну погрозу. Потерпілий сприйняв погрозу як реальну небезпеку для свого життя, метою Ерікаса В. було викликати в потерпілого почуття страху і незахищеності”, – наголосила суддя. 

Оцінивши матеріали справи, суд постановив засудити чоловіка до 10 місяців позбавлення волі. Крім того, на нього покладаються обов’язки, які мають змінити його поведінку і дати йому можливість змінити свій спосіб життя: “З метою виконання мети покарання на обвинуваченого покладаються такі обов’язки: брати участь у програмі корекції поведінки, не вживати психоактивних речовин (зокрема алкоголю); продовжувати працювати, стати на облік у службі зайнятості”.

Також потерпілий подав цивільний позов про відшкодування моральної шкоди – 15 тисяч євро. Суд задовольнив позов частково – обвинувачений повинен сплатити 5 тисяч євро для відшкодування збитків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору