М’якоть у кавуна на 93% складається з води та близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і сахарози. У цукрової кукурудзи зерна в молочній стиглості мають близько 74-76% води
Нині українські селекціонери зробили величезний крок уперед, створивши цукрову кукурудзу, яка має різні фруктово-ягідні смаки.
Презентувати нові сорти кукурудзи зі смаком херсонського кавуна та подільського яблука вінницька компанія МНАГОР, що займається селекцією солодкої кукурудзи, готувалася ще рік тому. Але війна внесла свої корективи. Тому українці дізналися про дивовижні новинки тільки тепер.
Як з’явився новий сорт і що спонукало до його появи розповів директор компанії, Михайло Нагорняк, передає SEEDS.
– Кукурудза зі смаком херсонського кавуна, невже це реальність?
– А чому ж ні? М’якоть у кавуна на 93% складається з води та близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і сахарози. У цукрової кукурудзи зерна в молочній стиглості мають близько 74-76% води.
Крім того, зерна мнагорівських глясе-сортів кукурудзи містять багато цукру легко розчинного у воді, до 22-23%. Цінні компоненти солодких кукурудзяних зерен включають також такі мікроелементи як селен, хром, цинк, мідь, нікель і залізо.
Завдяки поєднанню різних типів цукрів, на смак наша кукуруза глясе-типу буде багатша не лише за кавуни але й за багато інших овочів та фруктів. І, так, нашу нову кукурудзу, як кавун, можна їсти сирими, без термічної обробки.
Багато людей, спробувавши наші нові сорти кажуть, що смакує яблуком. Але рецептори та смаки в кожного індивідуальні, тому кожен знайде в ній свій, особливий смак.
– Які особливості нових сортів?
– Є така приказка, якщо людина талановита, то вона талановита у всьому. Так і сорти глясе-типу: Фіона, Джамала та Айова, – це наша спроба створити нові унікальні сорти, із різними поєднаннями смаків.
Але і форма качана, і самого зерна дуже вдалі. Зерна придатні для консервування, самі вони довгі, зручні для ручної та машинної обрізки, їх можна заморозити як зерна окремо, так і цілі качани, навіть без бланшування. До того ж самі зерна доволі соковиті та ніжні.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Коли ми створювали стартап-компанію, то декларували свою відкритість до співпраці. Ми обмінювалися сортами та лініями для сортовипробувань з усіма відомими українськими та європейськими селекційними центрами.
У 2018 році ми посіяли понад 300 різноманітних сортів та ліній, та вперше показали наші новинки на всеукраїнському семінарі, зокрема і сорти нового глясе-типу, тоді їх було біля 20.
На наші дослідницькі поля ми запросили науковців з усієї України. Ми ходили, дегустували, обирали найкращі сорти. Найбільше сподобався зразок №5. Дехто навіть запропонував назвати його “Шанель №5”, тому що цей сорт постійно розкривається новими смаками.
Ми взяли за основу зразок №5 і створили з нього одразу три сорти: Фіона, Джамала та Айова. Тільки після багаторічних досліджень, зокрема в сучасній лабораторії Інституту кормів НААН, ми розібралися, чому цей сорт був таким смачним.
Він містив не лише багатшу суміш моно- та поліцукрів, в ньому були присутні різні ферменти, які власне і впливають на тип цукристості. Після того ми зрозуміли, куди нам рухатися, і почали створювати генетику нових сортів: задумали ранню, середню та середньопізню солодку кукурудзу, для різних зон вирощування з різним вегетаційним періодом.
Так на світ з’явилися сорти цукрової кукурудзи з новими смаками, такі соковиті та ніжні, що їх можна їсти сирими:
Фіона – найсмачніша із ранніх сортів на ринку України. Достигає за 69-71 днів. Вибір №1 для раннього посіву – найкращий ранній смак на ринку;
Джамала – ближче до середньостиглого періоду вегетації сорт, добре запилюється навіть у складних умовах, відмінно підходить для ринку свіжої продукції, та консервації, качан 22-23 см;
Айова – завдяки співпраці з американським сортом вона має трішки довший вегетаційний період: 78-80 днів, та трішки інший фруктовий смак.
Нагадаємо, фермери назвали найврожайніший гібрид кукурудзи.
Українська компанія “Мнагор” заснована ще у 2006 році та професійно займається селекцією й виробництвом власного посівного матеріалу елітної цукрової кукурудзи. У тісній співпраці з фермерами компанія визначила основні вимоги до гібридів: по-перше, це ранній урожай, по-друге, правильно сплановане конвеєрне виробництво, по-третє, швидка реалізація продукції, адже прибуток буде тоді, коли вигідно проданий весь урожай.
Згідно з дослідженням Університету штату Мічиган, кількість токсинів, які виробляє грибок у кукурудзі, зросте протягом наступних кількох років через глобальне потепління.
Сполучені Штати прагнуть розправитися з екологічними злочинцями, які стоять за стрімким вирубуванням лісів у бразильській Амазонії, використовуючи такі покарання, як санкції Магнітського, щоб більш агресивно боротися зі зміною клімату, повідомили американські джерела та офіційні особи.
Міжнародне агентство з атомної енергії та Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) запустили насіння в космос, оскільки спільно активізують свої зусилля з вирощування нових культур, здатних адаптуватися до руйнівних змін клімату тут, на Землі. Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ.
Ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.
NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у межах реалізації проєкту з вирощування плодючих рослин на міжнародній космічній станції.
Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проєкт, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.
Анна Лиса
Джерело: Landlord