Ужгородка

Новини Закарпаття

До 15 років засудили агента рф, який мав зайняти посаду “заступника міністра” в Криму

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Зловмисником є колишній проректор одного з вищих медичних навчальних закладів Києва. Після звільнення у 2020 році він переїхав до тимчасово окупованого Криму, де його завербувала фсб.

За місяць до початку повномасштабного вторгнення він повернувся до Києва для виконання ворожих завдань. Чоловік збирав для агресора інформацію про військовослужбовців ЗСУ, які перебували на стаціонарному лікуванні у військових госпіталях та лікарнях Київщини.

Крім цього, встановлював контакти з українськими та іноземними науковцями для їх подальшого вербування до агентурного апарату фсб. Для пошуку «потрібних зв’язків» залучав своїх колишніх колег по роботі та випускників вишу, до яких звертався під приводом підготовки дисертації.

У разі успішного виконання завдань, російська спецслужба «гарантувала» своєму агенту призначення «заступником міністра охорони здоров’я» окупаційної адміністрації півострова.

Проте його затримали у травні минулого року на спробі передачі агентурної інформації ворогу.

Суд визнав злочинця винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і призначив йому 15 років ув’язнення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору