Ужгородка

Новини Закарпаття

До скандалу з яйцями Міноборони планувало купувати картоплю по 27 грн

Про це йдеться у сюжеті Bihus.info, передає Liga.net.

У порівнянні з ТОВ “Актив компані”, чий контракт раніше оприлюднило ZN.ua, постачальник “Гарна страва” пропонував дешевші яйця (8-8,5 грн за штуку), але вищі ціни на овочі.

Картопля у першій версії договору вже у січні мала постачатися по 27 грн/кг з ПДВ (у накладній ціна 22,5 грн без ПДВ, податок враховано окремо у сумі товару), капуста — по 33 грн/кг, буряк — по 30 грн/кг.

Водночас компанія “Гарна страва” сама купувала картоплю по 7,2-10,5 грн (з ПДВ), капусту — до 12,5 грн/кг, буряк — до 11 грн/кг.

Міноборони не встигло оплатити січневі постачання за першою версією укладених контрактів. Продукти, поставлені військовим у січні-лютому 2023 року, будуть оплачуватись за скоригованими цінами.

У лютому Міноборони змінило договори з усіма постачальниками, скоротивши строки договорів до трьох місяців. Завдяки цьому у договорі з ТОВ “Гарна страва” ціна на овочі впала на 7-10 грн за кілограм.

Вона все одно залишається вищою, ніж у роздріб, компанія пояснює це дорогою та небезпечною логістикою.

“Ми маємо відвезти, грубо кажучи, в окоп у Донецькій області, куди ніхто не погоджується їхати, тому що є ризик втрати машини, тому що кілометраж не по прямій вимірюється, а через понтонні переправи. І собівартість доставлення доходить до 10 грн за кг продукції. Тому якщо порівняти з картоплею, яка на ринку 7-8 грн, додайте ці 10 – отримаєте 18-19 грн за картоплю в Донецькій області”, – заявив директор із закупівель ТОВ “Гарна страва”.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, міністерство продовжить практику короткострокових договорів, щоб постачальники не закладали в них цінові ризики на кінець року.

“Припускаю, що ми будемо продовжувати контракти знов коротко. На два-три місяці максимум, для того аби все одно вийти на якусь нову систему”, – заявив він.

Нагадаємо, 21 січня журналісти звинуватили Міністерство оборони Міноборони звинуватили в закупівлі продуктів за завищеними цінами. Керівництво відомства вже викликали на комітет Ради в закупівлі продуктів харчування за завищеними в кілька разів цінами. У матеріалі йшлося, що ціни на продукти втричі більші за роздрібні в київських супермаркетах (яйця по 17 гривень за штуку). Угоду вартістю 13,16 мільярда гривень уклали 23 грудня 2022 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору