Ужгородка

Новини Закарпаття

Сублімований кизил набирає все більшої популярності в Україні

Раніше сублімат був не дуже популярний, то зараз ситуація інша. Зараз є проблеми з імпортом, тому люди шукають більш локальні продукти

Найбільший у Європі органічний кизиловий сад росте саме в Україні. Вирощує та займається переробкою цієї полум’яної ягоди компанія Famberry. Вони виготовляють з ягід варення, компоти, а також сублімований кизил, який останнім часом набирає дедалі більшої популярності, передає SEEDS.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Поки що сад перебуває в окупації, то ж підприємству доводиться працювати з залишками врожаю ще 2021 року.

Зараз ми працюємо з залишками врожаю 2021 року. Переробляємо на підприємствах у Дніпрі постачаючи їм необхідну сировину та тару. Водночас компоти нам варить один з навчальних закладів, учні якого перебувають на дистанційному навчанні, – розповіла співвласниця підприємства Єлизавета Ольшанська.

Виробництво сублімованого кизилу також знаходиться на одному з переробних підприємств Дніпрі.

Якщо раніше кизиловий сублімат був не дуже популярний, то зараз ситуація інша. Я це пов’язую з тим, що зараз є проблеми з імпортом, тому люди шукають більш локальні продукти. Так, ми вже знайшли три підприємства, які зацікавлені працювати з субліматами. Вони їх будуть використовувати для виготовлення кондитерських виробів, наповнювачів, крафтових чаїв, – пояснила Ольшанська.

Також збільшується попит і на самі ягоди кизилу.

Нагадаємо, компанія Famberry, яка вирощує найбільший у Європі органічний кизиловий сад, розвиває власне перероблення та виготовляє варення, компоти, а також сублімований кизил.

Господарство повного циклу Famberry, що розташоване у Запорізькій області має намір постачати кизил на ринок Румунії.

Вирощувати кизил невеликими обсягами – на 1-2 га невигідно. Тому що не вдасться сформувати експортну партію – ділиться секретами вирощування не досить популярної в Україні промислової ягоди фермер Сергій Малявкін.

7 травня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження “Про схвалення основних (стратегічних) напрямів діяльності банків державного сектору на період воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки”. Прийняте рішення визначає ключові цілі та напрями діяльності банків державного сектору, запроваджує моніторинг потенційних загроз національній безпеці України та заходи їх нейтралізації.

Нині найбільша проблема сільгоспвиробників – неможливість вивезення збіжжя. Оскільки зерно не відвантажується, немає фінансових надходжень, тож аграрії опинилися в ситуації недостатнього фінансування. 

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору