Ужгородка

Новини Закарпаття

Сольський розповів про наслідки можливого виходу рф з зернової угоди

Міністр не виключив, що в умовах війни доведеться зробити паузу в дії “зернового коридору”

Міністр агрополітики України Микола Сольський зауважив про наслідки можливої відмови рф від продовження “зернової угоди”. Про це він розповів в інтерв’ю Mind.

Так, закиди росіян зводяться до сумнівів у доцільності продовження цієї угоди. За словами міністра, сторона, яка озвучила таке формулювання, щось хотіла б отримати за це.

Загалом, робота з продовження “коридорів” дуже активно ведеться за всіма каналами – з української сторони, з боку союзників, Туреччини й ООН. Усі намагаються, аби ця угода була продовжена, – зазначив Сольський.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Міністр не виключив, що в умовах війни доведеться зробити паузу в дії “зернового коридору”, аби сторони змогли з’ясувати свої умови, але він підкреслив, що Україна зробить все, щоб цього не допустити.

Окрім цього, Сольський поміркував щодо запитання відносно включення порту Миколаєва до “зернового коридору”.

Миколаїв нам потрібен, аби збільшити логістичні можливості України та здешевити логістику. Але разом із тим, слід розуміти, що першочергове питання – це все ж таки кількість суден, які пропускаються на Босфор. Бо зараз інтенсивність інспекції не дозволяє навіть Одесу завантажити, не кажучи вже про Миколаїв, — пояснив очільник відомтсва.

Довідка. 22 липня РФ підписалася під угодою про розблокування експорту українського зерна з портів “Одеса”, “Південний” та “Чорноморськ”.  7 вересня Володимир Путін під час економічного форуму у Владивостоці заявив, що рф “нахабно обдурили”, бо українське зерно вивозиться не лише до Африки. В Організації Об’єднаних Націй розкритикували нападки президента рф на “зернову угоду”.

Нагадаємо,з метою збільшення обсягів експорту “великим” суднам, які доставляють агропродукцію з портів Великої Одеси в рамках “зернового коридору”, продовжили пріоритетність при проходженні Босфору.

Під час перевірки кораблів з українським продовольством у Туреччині відбувається звичайний саботаж з боку російської делегації. Перевірка одного судна триває до двох годин, на свою чергу кораблі чекають по 2-3 тижні.

Заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що на Росії вважають “недоцільним” продовження “зернової угоди”, якщо з Москви не буде знято санкції, що впливають на сільськогосподарський експорт.

Нині Україна та її міжнародні партнери (ООН та Туреччина) проводять переговори щодо продовження дії “зернової угоди”, аби збільшити її дію на понад 120 днів.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору