Бавовник — це культура з практично безвідходним виробництвом
Нині в Україні слово «бавовна», і квіти бавовни мають особливе значення. Науковці вважають, що ця рослинна культура має великий потенціал як окрема сільгоспкультура, повідомляє SEEDS.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Бавовник — це культура з практично безвідходним виробництвом. Після джинування сирцю отримуємо волокно, вихід якого становить 37-38%. Більша частина врожаю складається з насіння (вихід — 60%), яке має великий вміст олії та білка.
Під час перероблення цієї продукції отримується продовольча екологічно чиста та технічна олія (29% від маси насіння), високоякісна макуха для тваринництва (вихід — 77-78% із вмістом 1,7-1,8 кормових одиниць), що забезпечує додатковий прибуток для товаровиробників (40-60% від вартості волокна).
До того ж мало кому відомо, що відходи бавовнику (лінт) є стратегічною сировиною для виробництва оборонних засобів, — розповіла старша наукова співробітниця Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН Віра Бобровик.
На полях Інституту зрошуваного землеробства НААН у 2001 році була закладена перша дослідна ділянка вирощування бавовнику. Продовжити сьогодні дослідницьку діяльність науковці інституту не можуть — поля досі знаходяться в зоні ризику після деокупації регіону. Але щойно з’явиться можливість, вони продовжуватимуть роботу, тим паче, що вже виведені українські сорти.
Аналіз наукових досліджень показав високу ефективність вирощування даної культури. Бобровик упевнена, що успішному впровадженню бавовництва в агропромислове виробництво південного регіону сприятиме використання нових скоростиглих сортів, створених в Інституті кліматично орієнтованого сільського господарства НААН.
Відновлення українського бавовництва можливе лише завдяки введенню науково обґрунтованої системи насінництва. На теперішній час інститут володіє лише 10 кг насіннєвого сирцю сорту Підозерський 4, який вдалося врятувати від ворожої агресії рф, що дає змогу до березня 2024 р. одержати 4,5 кг насіння супереліти І-ІІ класів.
В Інституті кліматично орієнтованого сільського господарства НААН вважають, що на відміну від технології вирощування бавовнику в тропічній зоні або в республіках Середньої Азії виробництво культури в південному регіоні України є більш екологічно безпечним.
Експерт пояснила, що це — солестійка культура. За багаторічними дослідженнями інституту, пестицидне навантаження під час вирощування бавовнику набагато нижче, ніж цього потребує низка інших широко розповсюджених культур у зоні південного землеробства, таких як люцерна, овочі, соя, пшениця тощо. Ґрунтовий гербіцид та засоби захисту рослин застосовуються за необхідності, як і за вирощування інших сільськогосподарських культур.
Нагадаємо, успішному впровадженню бавовництва в агропромислове виробництво південного регіону сприятиме використання нових скоростиглих сортів, створених в Інституті кліматично орієнтованого сільського господарства НААН: для неполивних умов — сорт бавовнику Підозерський 4, для умов зрошення — Дніпровський 5.
Ізраїльська компанія Rahan Meristem спільно з підприємством Banarica Colombia з Колумбії розробили новий сорт бананів із групи Кавендіш, стійкий до грибного захворювання — фузаріозу TR4, яке відоме як панамська хвороба. Новий сорт також відрізняється високою врожайністю та ранніми термінами цвітіння. Про це повідомляє Fruit-inform.
Садівник-селекціонер із Кам’янця-Подільського В’ячеслав Францішко вніс до Державного реєстру сортів чимало рослин.
Державний реєстр сортів рослин України поповнився новим сортом декоративних культур — яблуня “Оксана”.
Анна Лиса
Джерело: Landlord