Ужгородка

Новини Закарпаття

Аграрії не поспішають скуповувати пальне до посівної

Попит від аграріїв цього року буде дещо з запізненням. Великий тиск на ринок спричиняє ситуація з “зерновою угодою”

Вартість пального в Україні минулого тижня продовжила нисхідний тренд, однак аграрії не поспішають закуповувати його для посівної. Засновник групи “Прайм” Дмитро Льоушкін зауважив, що попит на пальне в Україні залишається невисоким, передає Delo.ua.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Першими закуповували пальне для посівної аграрії з південних областей. Однак цього року мало хто з сільгоспвиробників у Херсонській, Миколаївській чи Запорізькій областях буде активно сіяти.

Попит від аграріїв цього року буде дещо з запізненням. Великий тиск на ринок спричиняє ситуація з “зерновою угодою”. Термін її дії має скінчитися в середині березня, і всі очікують, продовжать її чи ні. Рішення по зерновій угоді має визначити логістику перевезень, тож до того, як її продовжать, усі взяли паузу, — говорить бізнесмен.

На ринок також тисне російське пальне, котре завозиться в Україну за “сірими” схемами.

Льоушкін зауважив, що котирування на нафту за минулий тиждень виросли, й тому логічно було б, щоб виросли оптові ціни на пальне в Україні. Однак через те, що трейдери, котрі возять паливо з Європи, вимушені конкурувати з постачальниками російського пального, ціни в опті продовжують падати.

На український ринок бензину тиснуть мінізаводи, котрі виготовляють пальне стандарту “Євро-3” та “Євро-4” та пропонують паливо за ціною 27-28 грн/л.

Нагадаємо, протягом 2022 року пальне в Україні подорожчало на майже 70%.

Через запровадження 5 грудня нафтового ембарго проти росії на європейському ринку очікується зменшення обсягів пального. Аналогічна ситуація буде й в Україні, оскільки українські трейдери не підписували довгострокових контрактів. Про це розповів експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

Цьогоріч вартість фрахту плавучих регазифікаційних установок (FSRU) у Європі різко зросла. Ставки фрахту FSRU зросли через дефіцит суден та високий попит на зріджений газ.

У KMZ Industries дали декілька порад, що робити, якщо на елеваторі під час роботи зерносушарки раптово зникло живлення і немає можливості його швидко відновити.

Кабмін своїм рішенням звільнив від оподаткування паливні генератори, пристрої для приготування їжі та іншу техніку, яка необхідна у випадку тривалих відключень електроенергії.

З початку повномасштабної війни вартість бензину в Україні підскочила на 20-25 гривень за літр – ціни тепер стартують від 50 гривень. Проте, це ще не межа: Національний банк прогнозує, що пальне дорожчатиме й у 2023 році, щоправда, вже меншими темпами. Для українського споживача це суттєве подорожчання, але вартість бензину в нашій країні все одно залишається однією з найнижчих у Європі.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору