Ужгородка

Новини Закарпаття

У Верховній Раді пропонують офіційно називати Грузію Сакартвело

В Україні депутати зареєстрували проєкт постанови щодо використання історичної назви Грузії – Сакартвело.

У проєкті постанови запропоновано використовувати назву “Сакартвело” офіційно на рівні державних органів, в офіційному листуванні, спілкуванні та в засобах масової інформації замість традиційної назви “Грузія”.

Крім того, грузинський народ мали б називати “картвелами”. Ініціатори проєкту постанови вказують на те, що офіційний Тбілісі протягом майже 15 років намагається переконати своїх міжнародних партнерів використовувати історичну назву своєї країни – Сакартвело замість Грузія, яка має російські корені.

В пояснювальній записці до проєкту постанови зазначено, що назва “Грузія” застосовують у світі близько 20 країн, більшість з яких є колишніми радянськими республіками або країнами, що зазнали значного впливу Радянського Союзу. Зауважується, що “Грузія” є імперською назвою, як її називають у Росії.

Ініціатори постанови наголошують, що вже Литва, Ізраїль, Південна Корея та Японія відмовилися використовувати назву “Грузія” у своїх офіційних документах. Більшість із них перейшли на використання латинської назви “Georgia”, а Литва від 2021 року використовує назву “Сакартвело”.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору