Ужгородка

Новини Закарпаття

Колишній посол США в рф закликав вчити українську мову

26 травня на Київському безпековому форумі директор Інституту Фрімена-Сполі з міжнародних досліджень Стенфордського університету та колишній посол США у росії (2011-2014) Майкл Макфол розповів, що у Сполучених Штатах досі не розуміють Україну й сприймають її лише як «країну поруч із росією», пише ZN.ua. 

Він розповів про намагання американського уряду готувати спеціалістів з різних регіонів колишнього соціалістичного блоку, щоб «вивчати всю імперію, не лише Москву».

«Але після розпаду Радянського Союзу все одно у Вашингтоні залишився москвоцентричний погляд. Так само і в академічних колах. Я професор Стенфордського університету і можу сказати, що у нас немає кафедри україністики. Це ганьба. Це дуже неправильно. Якщо хтось має мільйони доларів, які він може вкласти в гарну справу – зв’яжіться зі мною. Ми можемо зробити гарну справу. Я не жартую», – заявив Макфол. 

На його думку, західному суспільству й США зокрема необхідно деколонізувати погляд на Україну – не лише в політиці, але й в тому як викладається її історія. 

«Я знаю, що є такі люди, як Тім Снайдер, які працюють над цим питанням, але на загал це набагато ширша проблема – оскільки Україна стане однією з найважливіших країн у Європі, однією з найважливіших країн Євросоюзу, однією з найважливіших країн НАТО. І тому ми, і я говорю про Сполучені Штати, принаймні, повинні почати розуміти Україну у всіх її проявах, у всі її вимірах, а не лише як країну, яка розташована десь поряд з росією», – сказав професор Макфол.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору