Ужгородка

Новини Закарпаття

Синоптики розповіли, як цьогоріч погодні умови вплинуть на врожай

Нині в Україні добре розвиваються і ярі культури, посіяні в ранні терміни, а от із пізніми посівами можуть виникнути труднощі

Нинішні кліматичні умови сприятливі для зростання та розвитку озимих зернових культур, але ситуація з пізніми ярими культурами інша. Зараз озимі культури продовжують активно розвиватися, стебло стає вищим, а колос починає формуватися, що вимагає теплішого клімату для їхнього оптимального зростання, розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань “Суспільному”.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Експерт зауважив, що вологозапаси ґрунту після надмірних квітневих дощів утримуються на рівні достатніх та оптимальних значень. Таке поєднання оптимальних погодних умов дає надію на добрий урожай”.

Нині в Україні добре розвиваються і ярі культури, посіяні в ранні терміни, а от із пізніми посівами можуть виникнути труднощі.

Щодо посівів пізніх термінів сівби, то для них високі температури сприяють прискоренню фазового розвитку та скороченню вегетаційного періоду, а не формуванню потужної кореневої системи. У цьому випадку йдеться про найгірший урожай, – наголосив Постригань.

Поточні погодні умови не є сприятливими для проростання та початкового зростання технічних та пізніх теплолюбних культур. Нестача ефективних опадів, низька вологість повітря та суховії призводять до подальшого висихання верхніх шарів ґрунту, які мають недостатнє зволоження.

Нагадаємо, у всіх плодових кісточкових та насіннячкових культур тривало або закінчувалося цвітіння протягом першої декади травня, розпочалося формування плодів, повідомляє пресслужба Укргідрометцентру.

Україна пройшла дефіцит овочів борщового набору. Ціни на ринку мають врегулюватися після збору врожаю.

Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.

За інформацією аналітиків EastFruit, оптові ціни на фрукти в Україні станом на кінець 2022 року були в середньому на 98% вищими, ніж на кінець 2021 року. Основна причина такого різкого зростання цін — подорожчання імпортної продукції через девальвацію гривні та підвищення вартості логістики внаслідок повномасштабного вторгнення російських агресорів на територію країни.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору