Ймовірне скорочення виробництва часнику через низьку ціну за минулі два роки. Деякі виробники через зменшення доходів перейшли на вирощування інших культур
Китайські виробники часнику готові скоротити виробництво через низькі ціни за минулі два роки, повідомляє AgroTimes.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Ціна на часник у Китаї почала зростати в перший тиждень травня і досягла 8 юанів/кг, збільшившись приблизно на 15% протягом тижня.
Новий урожай тут очікується наприкінці травня. Китайські трейдери запевняють, що пропозиція буде достатньою, якість ідеальною, а смак через погоду – гострішим, ніж зазвичай.
Водночас за оцінками фахівців, сезон виробництва часнику скоротиться, тому ціна на часник минулого врожаю знову зросла. Прогнозується, що ціна на свіжий часник буде вищою, ніж на часник зі сховищ.
Менеджерка з продажу компанії Jining Fenduni Foodstuff Co. Ltd. Енні розповіла, що можливе скорочення виробництва часнику через низьку ціну за минулі два роки. Деякі виробники через зменшення доходів перейшли на вирощування інших культур.
Нагадаємо, за минулі десять років площі під швейцарським часником збільшилися в п’ять разів. Проте, цього все ще недостатньо для внутрішнього споживання країни.
У 2022 році вчені Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану запатентували новий сорт часнику під назвою “Жануб”, що в перекладі означає “Південь”, який має коротший термін дозрівання порівняно з іншими сортами.
У результаті багаторічних досліджень вченим Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану вперше вдалося вивести новий сорт рокамболю – овоча, який також називають цибулею-чесноком, причасниковою цибулею, єгипетською цибулею або іспанським часником.
Через те, що минулої осені в Україні посіяли часнику набагато менше, ніж у попередні роки, скорочення становитиме не менше 50%, розповів керівник виробничого проєкту ФГ “Агро-Майстер” Василь Гудзовський.
Найбільше підприємство у Східній Європі з найбільшою лінією з виробництва насіння часнику до війни обробляло 150 га землі, наразі ця площа скоротилась до 30 га.
Після шести років експериментів ліванська компанія Garlidoux розробила часник зі звичним смаком, але без неприємного запаху.
Раніше Landlord повідомляв, що в Україні середня вартість часнику перевищила 100 грн/кг.
Анна Лиса
Джерело: Landlord