Ужгородка

Новини Закарпаття

Українські аграрії планують зберегти високі площі посіву гречки: Тернопільщина у лідерах за посівами

Згідно з даними Мінагрополітики, внутрішнє споживання цієї крупи в Україні становить орієнтовно 110 тис. тонн щорічно

Потенціал площ посіву під гречку цьогоріч збільшено до 115,4 тис. га. Торік в Україні було засіяно 114,6 тис. га. Наразі темпи сіву цієї культури трохи відстають від минулорічних. Станом на середину травня вже посіяно 43,26 тис. га (37%),  тоді як 2022 року на аналогічну дату сівбу було проведено на площі 48 тис. га, інформує пресслужба Мінагрополітики.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Торік урожай гречки становив майже 160 тис. тонн. Згідно з даними Мінагрополітики, внутрішнє споживання цієї крупи в Україні становить орієнтовно 110 тис. тонн щорічно. Для внутрішнього споживання українці сповна будуть забезпечені цією с/г культурою, а залишки дозволять сформувати перехідний резерв.

І в цьому, і минулого року найбільше гречки сіють на Тернопільщині. Наразі місцеві аграрії засіяли вже 8,8 тис. га. Також в трійці лідерів Вінниччина та Сумщина. У Вінницькій області сільгосптоваровиробники станом на 18 травня провели сівбу на площі 4,4 тис. га. Аграрії Сумщини наразі випереджають минулорічні показники: 5,2 тис. га.

За моніторингом інспекторів Держпродспоживслужби, посіви зернових масово заселяє клоп шкідлива черепашка, рослини кукурудзи пошкоджені злаковими блішками, у посівах соняшнику триває шкідливість піщаного мідляка.

Так, зокрема у Тернопільській області сходи сої заселяють та пошкоджують бульбочкові довгоносики. Фітофагами пошкоджено до 2% рослин на 8% обстежених площ.

Нагадаємо, у Cygnet повідомили, що завершили посівну кампанію 2023 року. Про це пресслужба зазначила у Facebook.

В Україні триває посівна кампанія – 2023. Українські аграрії розпочали сівбу сої, зокрема 13 регіонів уже посіяли 18,8 тис. га.

Фахівці академії аграрних наук України виклали своє бачення проблем і перспектив посівної кампанії 2023 року.

Відсутність атмосферних опадів та поява теплих погожих днів створили сприятливі умови для проведення весняного посіву на Рівненщині.

На Вінниччині підприємства переглянули технологічні процеси вирощування культур щодо оптимізації та раціонального використання матеріально-технічних ресурсів. Нині очікується, що структура посівних площ у 2023 році зазнає певної трансформації.

Сівба кукурудзи в Україні розпочалася вже в першій декаді квітня, першою стартувала Сумщина. Водночас, продовжилися жнива культури, що додало аграріям сумнівів у доцільності включення зернової в цьогорічну сівозміну. Через проблеми з логістикою та низку інших проблем, в Україні почали зменшувати площі під кукурудзою, це стосується навіть агрохолдингів.

Компанія “Росток Холдинг” завершила весняну посівну кампанію. Як повідомляє пресслужба компанії, загалом засіяно понад 10 тис. га площ. З них понад 5,2 тис. га кукурудзи, 1,77 тис. га — озимої пшениці, 1,73 тис. га соняшнику та 600 га — інші культури.

У п’яти кластерах ІМК на Чернігівщині, Сумщині та Полтавщині було засіяно ярими культурами 78,5 тис. га, зокрема 46,3 тис. га кукурудзою і 32,2 тис. га соняшником, повідомляє пресслужба компанії.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору