Ужгородка

Новини Закарпаття

Мигдаль та шипшину додали до грантів на садівництво

Зміни внесено до постанови Кабміну від 21 червня 2022 року №738 “Деякі питання надання грантів бізнесу”

Кабінет Міністрів додав шипшину та мигдаль до переліку плодово-ягідних культур, на посадку яких можна отримати грант за державною програмою для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, повідомив постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Зміни внесено до постанови Кабміну від 21 червня 2022 року №738 “Деякі питання надання грантів бізнесу”.

Для мигдалю визначено окремий перелік областей для здійснення посадок.

Окрім цього згідно з внесеними змінами, підприємство, яке отримало грант, має підтвердити створення нових робочих місць копіями документів, поданих до органів Державної податкової служби. Зокрема, потрібно подати копію податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за останні звітні періоди.

Також визначено виключний перелік податків та зборів для моніторингу та фіксації повернення використаних бюджетних коштів субʼєктом господарювання.

Нагадаємо, ще чотири агропідприємства, що займаються садівництвом, ягідництвом та виноградарством, отримали 14 мільйонів гривень у межах урядової грантової допомоги.

У 2022 році аграрії отримали 95,5 млрд грн кредитів. За програмою державних гарантій у розмірі 80% – 24 млрд 722 млн грн.

У 2023 році станом на 1 травня понад 5 тисяч фермерських господарств вже скористалися програмами кредитування на загальну суму у понад 26 мільярдів гривень. Майже чотири тисячі господарств отримали більш як 14 мільярдів гривень за державною програмою “Доступні кредити 5-7-9”

Агровиробники зможуть подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, позик і технічної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів на онлайн-платформі Державний аграрний реєстр.

Як відомо,  Постановою КМУ № 916 від 29 липня 2022 року  пролонговано з 6 місяців до 12 місяців кредити за ставкою 0 % річних, які надавалися під посівну кампанію.

У 2023 році в державному бюджеті не закладено коштів на підтримку аграрного сектору. Натомість держава пропонує аграріям гранти, кредити та компенсації.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні знищили чимало великих розплідників. Через це українські садівники вже відчувають гострий дефіцит садивного матеріалу плодових, зазначив голова асоціації Укрсадпром Олександр Матвієць.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору