31 травня 2023 року було оголошено про проект Innovate UK вартістю 1 мільйон фунтів стерлінгів, який має на меті значно скоротити потребу в імпорті сої у Великобританію.
Проект «Протеїн гороху» є результатом співпраці між Germinal, фахівцями з насіння трав і кормів, і селекціонерами насіння, використовуючи відкриття, зроблене вченими Центру Джона Іннеса 30 років тому.
Ген несмачного гороху вперше був ідентифікований у 1990-х роках вченими, зокрема професором Клер Домоні, однак дослідження було припинено. Тоді від цього не було користі, тепер це може стати основою нової галузі.
″Світ змінився. Люди все більше бажають рослинного білка у своєму раціоні, а не тваринного. Тож несмачний горох раптово став смаком дня», – сказала професор Клер Домоні.
За даними Innovate UK, урядового інноваційного агентства, Велика Британія імпортує 4 мільйони тонн сої щороку для використання в кормах для людей і тварин, при цьому півмільйона тонн використовується для веганських і вегетаріанських продуктів.
Кліматично розумний підхід Germinal полягає у виробництві надійного джерела протеїну, вирощеного у Великій Британії, яке може замінити сою в харчових продуктах для людей, і вони вважають, що гороховий білок може бути рішенням. Горох підходить для клімату Великобританії, є екологічно чистим, покращує здоров’я ґрунту, фіксуючи вільний азот із повітря, і навіть залишає деяку кількість у землі для наступного врожаю.
Germinal Horizon, відділ досліджень та інновацій компанії, співпрацюватиме з Центром Джона Іннеса, IBERS та PGRO для реалізації проекту. Проект спрямований на вирішення 3 важливих викликів – нагальна потреба замінити сою білковими культурами Великобританії; задоволення вимог ринку щодо смаку та функціональності; і екологічно вирощувати альтернативу соєвому білку.