Ужгородка

Новини Закарпаття

До програми Grain From Ukraine може приєднатися Мозамбік

Україна готова включити Мозамбік в перелік країн, які отримують українські зернові в межах Grain From Ukraine, аби підтримати продовольчу безпеку Мозамбіку

Україна готова включити Мозамбік в перелік країн, які отримують українські зернові в рамках гуманітарної ініціативи президента Володимира Зеленського Grain From Ukraine, аби підтримати продовольчу безпеку африканської країни. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з президентом Мозамбіку Філіпе Ньюзі та міністром закордонних справ Веронікою Макамо.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Глава МЗС України під час зустрічі порушив питання забезпечення продовольчої безпеки в Африці, зокрема функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дмитро Кулеба також повідомив, що Україна готова включити Мозамбік в перелік країн, які отримують українські зернові в межах Grain From Ukraine, аби підтримати продовольчу безпеку Мозамбіку.

Читайте також: Другий саміт Grain from Ukraine планує провести Україна цієї осені

Водночас він зауважив на неприпустимості використання росією продовольства як зброї. Зазначимо, що це був перший в історії двосторонніх відносин візит глави МЗС до Республіки Мозамбік.

Попри складну ситуацію в Україні на тлі російської агресії, ми залишаємося надійним гарантом продовольчої безпеки в світі та на Африканському континенті зокрема. З серпня 2022 року Україна експортувала понад 30 млн т зернових, дві третини яких були направлені в країни Африки, Близького Сходу та Азії, – зазначив Кулеба.

Довідка: У межах реалізації програми “Grain from Ukraine” передбачається закупити та відправити державам Африки та Азії 125 тис. тонн зерна пшениці ІІ та ІІІ класів.

21 березня Кабінет міністрів затвердив постанову про продовження та необхідне фінансування ініціативи Grain from Ukraine. Буде закуплено додатково 125 тисяч тонн пшениці або кукурудзи, яка потім буде доставлена як гуманітарний вантаж у країни Африки.

Grain from Ukraine 15 листопада 2022 року ініціював президент Володимир Зеленський. Вона передбачає закупівлю українського зерна країнами-партнерами та передачу його державам, які потерпають через гуманітарну кризу. Програма реалізується в партнерстві з World Food Program під егідою Організації Об’єднаних Націй. Сумарно країни-партнери надали майже 200 мільйонів доларів на її фінансування. Майже 500 тис. тонн гуманітарних вантажів із пшеницею Україна відправила до нужденних та голодних країн. З них — 140 тис. тонн цієї культури було відвантажено в межах гуманітарної програми Grain from Ukraine.

До гуманітарної програми Grain from Ukraine, яку ініціював президент України, вже долучилося 43 країни.

Завдяки ініціативі Grain from Ukraine малі й середні сільгоспвиробники отримають більше грошей за свою продукцію.

3 грудня 2022 року до Ефіопії прибуло перше судно в межах української гуманітарної програми Grain from Ukraine. До порту Дорале було доправлено 25 тис. тонн української пшениці.

Всесвітня продовольча програма ООН (WFP) проводить тендер на закупівлю 75 тис. тонн агропродукції у рамках реалізації гуманітарної програми Grain from Ukraine. Про це заявив регіональний директор WFP Метью Голлінгворт, передає пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

США підтримують ініціативу Grain from Ukraine і виділяють на її реалізацію близько $20 мільйонів.

Щоб забезпечити постачання агропродукції в рамках гуманітарної програми Grain from Ukraine, з українських портів планують відправляти до 10 суден щомісяця. Це дасть можливість до кінця весни 2023 року забезпечити зерном щонайменше 5 млн людей.

У Міністерстві аграрної політики пропонують змінити схему закупівель агропродукції для програми Grain from Ukraine, та закуповувати зерно з передплатою 50%.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору