Якщо сорт вдасться успішно виростити, він зможе завоювати популярність серед споживачів у Європі та США
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал, повідомляє Тhe Guardian.
Так, новим зернам арабіки прогнозують комерційний успіх як альтернативу каві без кофеїну, що проходить через низку хімічних та промислових процесів. Якщо сорт вдасться успішно виростити, він зможе завоювати популярність серед споживачів у Європі та США. Адже ця кава не проходить хімічної та промислової обробки зерен.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Програма розробляється в Instituto Agronomico de Campinas (IAC), провідному дослідницькому центрі кави, який надав багато високоврожайних сортів, які допомогли Бразилії стати лідером на світовому ринку кави, постачаючи більше третини торгівля.
Нові сорти арабіки отримали шляхом схрещування різних рослин кави, які мають від природи низький вміст кофеїну, а також використовуючи власний банк зародкової плазми.
Наразі вчені починають висадку отриманих рослин у різних регіонах Бразилії. Кавовим деревам знадобиться ще 2-3 роки, щоби дати перші плоди. Тільки після цього фахівці зможуть зібрати врожай і протестувати отримані зерна в різних кавових напоях.
Компанії, що продають каву без кофеїну, також можуть отримати вигоду від зниження витрат, оскільки вони можуть пропустити процес видалення кофеїну зі звичайних сортів кави.
Нагадаємо, кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Набув чинності наказ Мінагрополітики “Про затвердження Вимог до екстрактів кави та екстрактів цикорію”, який запроваджує низку вимог до якості, термінології, маркування, етикетування екстрактів кави та екстрактів цикорію.
Кава стала одним з найбільших програшів у ритейлерів у 2022 році: робуста впала на 23%, а арабіка втратила чверть своєї вартості.
З 1 квітня 2023 року вартість кави зросла. Українські мережі супермаркетів раптово підвищують ціни на каву всіх марок, цукор та навіть вершки.
Анна Лиса
Джерело: Landlord