Упродовж декількох років майстер готує страви, додаючи насіння українських посівних конопель, що не містять наркотичних речовин
У Житомирському магістраті відбулося обласне свято декоративно-прикладного мистецтва під назвою “Майстерний червень”. Під час свята відомий в Україні майстер народної творчості Олег Земнухов представив борщ, в якому використав українські посівні коноплі, передає Суспільне.
Упродовж декількох років він готує страви, додаючи насіння українських посівних конопель, що не містять наркотичних речовин. Однак, конопляний борщ приготував вперше.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Спочатку відварюємо картоплю, а потім додаємо зелень, яйце і приправи. У цій каструлі п’ять літрів. Слід зазначити, що це не м’ясний бульйон, а вегетаріанський борщ. Замість м’ясного бульйону використовується конопляна олія, а також додається конопляне насіння, зелень, петрушка та кріп, – розповів Земнухов.
Читайте також: Вчені з’ясували, як конопляний корм впливає на корів і їхнє молоко
До борщу Земнухов пропонує і конопляний хліб. Також запрошує спробувати конопляне печиво, квас, чай та деруни. Майстер розповідає, що для його пращурів коноплі стали рятівною рослиною під час Голодомору.
Читайте також: На Житомирщині створили кластер з вирощування технічних конопель
Довідка. Наразі у світі відомо понад 50 тисяч найменувань продукції, яку виробляють з технічних (ненаркотичних) конопель. Коноплі в Україні вирощували здавна – конопляна олія та насіння були невіднятною складовою традиційних українських страв. З конопель ткали одяг, готували їжу та виробляли багато інших важливих у господарстві речей.
Нагадаємо, цього року Група “Агротрейд” вводить в посівну структуру нову культуру – технічні коноплі.
Громадам Рівненщини пропонують дохід на неродючих землях. Вирощування міскантуса та промислової коноплі може бути доволі прибутковим. Культури можна садити на маргінальних чи деградованих землях, а сівозміни такі рослини не потребують десятки років.
У Сумській області у проєкт вирощування ненаркотичних сортів коноплі інвестували понад 20,7 млн грн.
Раніше повідомлялось, що канадська компанія Eastern Star Biotech запланувала вирощувати технічні коноплі в Хмельницькій області. Інвесторів приваблюють саме коноплі українського походження, оскільки вони особливо цінні за рівнем волокнистості.
Працівники Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України, що на Сумщині, вирощують 400 гектарів конопель, які не містять наркотичних речовин. Селекціонери області першими вивели безпечні сорти канабісу.
Анна Лиса
Джерело: Landlord