Сезон малини починається у липні та триває до осені. Проте літні липневі сорти вважаються найсолодшими
На українському ринку з’явилася перша малина. Так, вартість малини, станом на 2 липня, стартує від 35 грн і сягає 70 гривень за літрову банку, в залежності від регіону, передає today.
У Тернополі домашню ягоду місцеві мешканці віддають за ціною 40 гривень за літрову банку. За словами продавців, низька ціна пов’язана з війною. Ринку збуту немає, тому ягоду продають недорого, аби скоріше продати. Малина тим паче не зберігається довго. Її потрібно якнайшвидше заморожувати або переробляти.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
У Луцьку на базарі за півлітра малини просять 30 гривень, а за літр – 60 гривень. Деякі продавці пропонують купити літр малини за 70 гривень.
У Києві на ярмарках малину цими вихідними продавали за 150 грн/кг. Водночас біля метро вартість 0,5 л склянки ягід буде близько 100 гривень і навіть 250 грн за кіло. Хтось продає малину за 80 грн за півлітра. Тут уже на якого продавця ви потрапите.
У супермаркетах ціни на малину поки що “космічні”. Наприклад, 125 г малини українського виробництва в Novus можна придбати за 119 гривень. У перерахунку на кілограми виходить 952 грн/кг.
Сезон малини починається у липні та триває до осені. Проте літні липневі сорти вважаються найсолодшими. Саме з них потрібно робити варення та інші заготівлі на зиму.
Нагадаємо, в Україні розпочався сезон продажів червоної та чорної смородини. Згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, попри холодну і затяжну весну, сезон реалізації цих ягід поточного року розпочався приблизно в ті самі строки, що й роком раніше.
21 червня ТОВ “Блу Беррі”, котре має ягідні насадження на Закарпатті, офіційно розпочало сезон збору лохини.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Джерело: Landlord