Держпродспоживслужба України продовжує систематично працювати над усуненням технічних перешкод, що заважають українським виробникам експортувати свою продукцію на міжнародні ринки.
Відповідно до норм, встановлених Законом України “Про основні принципи та вимоги до безпеки харчових продуктів”, потужності, що займаються виробництвом харчових продуктів призначених для експорту з України, підлягають затвердженню територіальним органом Держпродспоживслужби відповідно до вимог країни, куди відбувається експорт. Інформація про ці потужності відображається у наступних реєстрах:
На даний момент, станом на 5 липня 2023 року, в Україні зареєстровано 944 експортні потужності, що включають такі виробники:
Варто також зазначити, що на даний час 427 підприємств-виробників продуктів тваринного походження мають право експортувати свою продукцію на територію Європейського Союзу. Найбільшу кількість експортерів в ЄС становлять виробники меду – 74 потужності, пуху і пера – 67 потужностей, шкірсировини – 47 потужностей, молокопродуктів – 46 потужностей та казеїну технічного – 41 потужність.