Установа має 4 га яблуневого саду, закладеного у 2018 році. Один гектар відведено під кісточкові
Носівська селекційно-дослідна станція (Чернігівська обл.) на дослідній ділянці вирощує абрикоси, їх гібриди, персики, нектарини, аличу та сливи, яблука, повідомляє AgroTimes.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Установа має 4 га яблуневого саду, закладеного у 2018 році. Один гектар відведено під кісточкові.
Перші кісточкові заклали у 2017 році, а два роки тому, перед війною, досадили ділянку персиками, нектаринами та сливами.
Ось – дворічний персик “Ред хевен”, але ми називаємо його директорський, оскільки до нас завезла його Наталія Миколаївна, – показує на дерево рясно вкрите плодами науковиця. – Плід у цього персика жовтий і дуже соковитий. – Є рядок нектарина, рядочок новинки – сорт Чорний Принц – абрикос, схрещений із сливою та аличею.
Масовий врожай від молодих дерев тут очікують на наступний рік, але вже минулого року персики з Носівської СДС активно продавали в Носівці.
Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.
Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал.
Анна Лиса
Джерело: Landlord