Україна має перспективи стати провідним виробником амаранту і посісти місце на світових ринках
Амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%, розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда, передає agroportal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Поки в Україні не спостерігається тенденції до зростання площ під амарантом. У 2022 році аграрії, навіть ті, що вирощували цю культуру раніше, побоялися входити в цю тему. У 2023 році площі під культурою збільшилися. Під органічним амарантом цього сезону — 150 га. Пожнивно аграрії не встигали посіяти амарант, оскільки затягнулися жнива, тому сорти, які висіваються після 20 липня, не вдалося посіяти в повному обсязі, — зазначив Дуда.
Україна має перспективи стати провідним виробником амаранту і посісти місце на світових ринках.
Витрати за вирощування насіння амаранту не перевищують 400 $/га. До того ж ми вже 4 роки тримаємо фіксовану ціну на закупівлю товарного насіння амаранту для переробки у фермерів — 25 тис. грн/т. Урожайність культури 2 т/га, але такі показники можливі не скрізь, тому радимо аграріям під час розрахунків планової урожайності закладати 1 т/га. Водночас рентабельність досягає 75%.
Це підтверджують виробники, які вирощують амарант. Так, за словами фермера Юрія Танцюри, амарант економічно вигідніше вирощувати за більшість інших культур, також немає проблем зі збутом. Єдина складність, з якою зіштовхнулося господарство, — техніка для збирання амаранту, адже жнива співпадають зі збором соняшнику і кукурудзи.
Дуда додав, що амарант вирощують як маленькі фермерські господарства, так і великі сільгосппідприємства. Наразі в Україні виробляють понад 90 продуктів з амаранту.
Нагадаємо, на Миколаївщині випікають 100% амарантовий хліб.
Жнива амаранту завершили на Чернігівщині на площі 29 га.
Французька компанія Bejo France у співпраці з ще п’ятьма французькими виробниками долини Луари та Шампань вивела сорт жовтої цибулі Orion, яка не викликає сліз та не залишає після себе запаху на руках.
У підсобних господарствах п’яти регіонів Узбекистану цього року вперше почали вирощувати перилу, як експеримент за рекомендаціями корейських фахівців. За словами виробників цієї культури, попит на неї з боку ресторанів азійської кухні виявився добрим.
Експерти назвали рентабельність вирощування конопель в Україні.
Анна Лиса
Джерело: Landlord