Відкриття дає важливе уявлення про механізми деградації патуліну, які зустрічаються в природі, і допоможе знайти нові способи контролю токсичності патуліну в харчових продуктах
Дослідники ідентифікували вид грибка, який перетворює патулін, небезпечний мікотоксин, який іноді зустрічається у фруктах, на менш токсичні побічні продукти. Це – TUS-MM1, що належить до роду Acremonium, інформує newfood.
Патулін (C7H6O4) — шкідливий мікотоксин. Його продукують гриби, які зустрічаються в пошкоджених фруктах (яблука, груші, виноград тощо).
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Відкриття дає важливе уявлення про механізми деградації патуліну, які зустрічаються в природі, і допоможе знайти нові способи контролю токсичності патуліну в продуктах харчування, говорять вчені.
Патулін є токсичним для різних форм життя, зокрема людей, ссавців, рослини та мікроорганізми.
Особливо чутливі до забруднення патуліном середовища, де відсутні належні гігієнічні заходи під час виробництва харчів. Гриби ростуть на пошкоджених або гнилих фруктах, і навіть забруднюють перероблені продукти – перетерті яблука, яблучний сік, джеми та сидр.
Небезпечна речовина може викликати нудоту, застій в легенях, виразки, кишкові кровотечі та навіть більш серйозні наслідки, такі як пошкодження ДНК, імуносупресія та підвищений ризик раку.
Багато країн ввели обмеження на дозволені рівні патуліну в продуктах.
Зауважується, аби мікроорганізми, які допоможуть зменшити або нівелювати шкоду небезпечної речовини, вчені Токійського університету науки (TUS) в Японії культивували різні мікроорганізми з 510 зразків ґрунту в середовищі, багатому патуліном. Та виявили, що саме ниткоподібні гриби можуть бути дієвими для цієї задачі.
Клітини TUS-MM1 перетворюють будь-який поглинений патулін на дезоксипатулінову кислоту – набагато менш токсичну сполуку. Результати дослідження роблять науковців на крок ближче до ефективних рішень для контролю рівня патуліну в їжі.
Нагадаємо, команда під керівництвом Китаю заявила, що барвник, який ще не випробуваний як протиотрута на людях, але вже схвалений Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (US FDA) для інших цілей, може врятувати багато життів.
Група дослідників з Нанкінського лісового університету (Китай) розробила нову і відносно просту нейронну мережу під назвою MSUN, яка точно класифікує хвороби рослин у природних умовах. Дослідження опублікували в журналі Plant Phenomics, передає EastFruit. Вчені навчили MSUN класифікувати хвороби рослин у контрольованому середовищі лабораторії, і тепер вона може визначати хвороби рослин у складних польових умовах.
Проєкт редагування генів картоплі PhotoBoost, що фінансується ЄС має на меті підвищити швидкість фотосинтезу в посівах картоплі для підвищення врожайності, ефективності використання води та стійкості до посухи.
Дослідники з Університету Сан-Паулу (USP) у Бразилії розробили електрохімічний датчик на основі крафт-папера, що може виявляти сліди пестицидів у фруктах і овочах у режимі реального часу, якщо його під’єднати до електронного пристрою.
Анна Лиса
Джерело: Landlord