Перший врожай починає збирати наприкінці липня. Останній — перед заморозками
Господиня з Вінниці Наталя Мельник вирощує виноград понад 20 років. Вона має 10 соток городу, де ростуть більш як 100 сортів сонячної ягоди, повідомляє Суспільне.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Якщо сорти ранні — то вони будуть, якщо вони пізні, такі як в Одесі чи Криму — то у них тепло. Осінь — тепла, а у нас вони достигати не будуть, треба лише теплицю, — пояснила Мельник.
Перший врожай починає збирати наприкінці липня. Останній — перед заморозками. Цьогоріч врожай винограду у порівняні з минулим роком — гірший. Усе, каже, через несприятливі погодні умови.
Біля виноградника, каже, працюють усі. Донька Марія каже, живе окремо від батьків. Біля свого будинку теж посадили 30 кущів винограду.
Якщо на ринку купувати виноград — то я не знаю чим його обробляли, чим кропили, а тут ми все знаємо — він безпечний, — розповідає Марія.
Виноград смакує не лише родині Мельників, адже надлишок — продають. За кілограм просять 100 гривень. Частина цих грошей скеровують на ЗСУ.
Жінка розповідає, що у лавах ЗСУ зараз служить її син. Тож нині частину грошей від реалізації винограду з власного городу відкладають на допомогу.
Нагадаємо, у Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.
Зауважимо, вчені зробили сенсаційне відкриття, шукаючи батьківщину виноградарства.
Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
На Одещині планують збільшити площі під виноградом.
Анна Лиса
Джерело: Landlord