У господарстві під баштан цього року виділили понад 4 га
На Вінниччині агрофірма “Україна-О” збирає урожай кавунів. Водночас більшість сільгоспвиробників Вінниччини вже давно відмовилися від вирощування кавунів через те, що вони вимагають значних витрат.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Під баштан цього року виділили понад 4 га. Кавуни тут різних сортів, тому й на вигляд різні — одні полосаті, інші темно-зелені чи взагалі світлі. Але всі смачні. Так само як і дині. Вирощуємо їх без внесення жодних добрив чи стимуляторів, адже для своїх людей, щоб місцеві куштували своє — 100% натуральне. Продаємо за прийнятними цінами, дешевше, ніж на ринках. Приїхали на баштан, обрали кавун, який на вас дивиться, і придбали, — зазначив керівник агрофірми Михайло Федчишен.
Читайте також: На Херсонщині планують збільшити посіви кавунів у п’ять разів
Технології вирощування цієї культури у господарстві відпрацьовували кілька років, підлаштовуючись під різні погодні умови, сорти та засоби догляду. Технологічна карта напрацьована і сорти перевірені. Завдяки спекотному літу кавуни цього року не просто вродили, а за розмірами та смаком не поступаються херсонським. Тому добре продаються як на місці, так і за замовленням.
Нагадаємо, з початку сезону аграрії Херсонської області вже зібрали 590 т баштанних культур.
У селі Саф’яни на Одещині розташоване фермерське господарство “Дунайський аграрій”. Вже незабаром ФГ планує постачання 200 тонн кавунів та 100 тонн динь до Румунії та Німеччини.
Перший урожай кавунів голландського гібридного сорту зібрали на полях Калуської громади, що на Івано-Франківщині, фермери Ігор та Інна Федосієнки, які переїхали на Прикарпаття із Куп’янського району Харківської області.
На Рівненщині фермери засівають свої землі кавунами. Це нетипово для регіону, але з’явилася ніша на цей продукт, і тому цього року їх висадили чимало. Наприклад, всього за 20 км від Рівного нині садять аж 12 га кавунів. Крихкість і солодкість дуже залежать від погодних умов, херсонські баштанні дозрівають під південним сонцем. Повітря, сонце і вода — це те, що формує смак. На Рівненщині клімат, звісно, відрізняється. Водночас фермери запевняють, що рівненські кавуни, які будуть на ринку, виявляться не гіршими за херсонські.
Навесні повідомлялося, що фермери збираються засіяти баштан. Тому українці зможуть очікувати на херсонські кавуни.
Через російську військову агресію та тимчасову окупацію частини областей жителі України торік залишилися без звичних південних кавунів. Щоб компенсувати нестачу кавунів, вирощуванням культури зайнялися в інших регіонах. Так, на 30 га у селі Двірець Житомирської області фермер Леонід Райський зібрав 1,5 тис. тонн кавунів у 2022 році.
На українському ринку ціни на кавун продовжують знижуватися. Негативну цінову динаміку в даному сегменті виробники пояснюють різким збільшенням пропозиції кавунів на ринку. Через спекотну погоду темпи дозрівання цих баштанних у полях істотно прискорилися.
Анна Лиса
Джерело: Landlord