У 2017 році рентабельність виробництва в рослинництві очікується на рівні 25,3%. Це майже вдвічі (-43%) нижче у порівнянні з показниками 2016 року.
«У 2017 році рентабельність знизиться у таких культур: гречка, кукурудза, зерно, горох, цукрові буряки, овочі з відкритого ґрунту, ягоди, плоди, виноград, хміль, – зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. – Рентабельність виробництва зернових культур зменшиться в порівняні з минулим роком майже вдвічі й складатиме 20,8%».
Рентабельність гречки з 100% у 2015 р. зменшилась до 87,5% у 2016 р. та 42,9% цьогоріч. Рентабельність виробництва гороху, яка торік сягнула рекордного рівня у 76,8%, у 2017 зменшиться у 7,5 і становитиме 10,3%.
Рентабельність кукурудзи на зерно знизиться у 5,5 разів і становитиме 8,3% проти 50,3% 2015 р. та 45,7% у 2016 р.
Збережеться тенденція зменшення рентабельності виробництва соняшника з 80,5% у 2015 р. та 63% у 2016р. до 30,8% у поточному році.
У порівнянні з показниками 2016 р. удвічі зменшиться рентабельність сої і складатиме 25,4%.
Рентабельність цукрових буряків зменшиться у порівнянні з минулорічним результатом майже у 4 рази – до 6,1%.
Рівень рентабельності виробництва овочів з відкритого ґрунту знизиться з 19,7% 2016р. до 7,4% цього року.
Рентабельність виробництва плодів зменшиться порівняно з минулорічними показниками 12,0% майже в 4,3 рази і складатиме 2,8%.
Знизиться й рентабельність ягід, яка минулого року складала 104% в поточному знизиться до 70,5%.
Продовжить зменшуватись і рентабельність виробництва винограду – з 102,3% у 2015 р. та 74,6% у 2016 р. – до 51,2% цього року.
Рентабельність виробництва хмелю прогнозується на рівні 83,0% на відміну від 100,4% у 2016р.
«Хоч у 2017 році рівень рентабельності переважної більшості культур зменшиться, що пов’язано з стабілізацією інфляційних процесів у вітчизняній економіці, виробництво усіх видів рослинницької продукції буде все ж рентабельним», – підсумував Юрій Лупенко.