Українські економісти замість ідексу Біг-Мака для оцінки реальної інфляції вирішили використовувати власне ноу-хау і застосовувати так званий індекс борщу. З’ясувалося, що з початку року український борщ подорожчав на 20 грн, або на 33%. Такі підрахунки оприлюднив голова Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.
Якщо на початку року продукти для приготування цієї страви коштували 61 гривню, то на сьогодні — 81 гривню. Але в порівнянні з вереснем українська перша страва трохи подешевшала, бо тоді вона обходилося киянам в 84 гривні. Тобто за останні два місяці борщ став дешевшим на 3,2грн. за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.
«Індекс борщу обраховувався за таким рецептом: свинина – 600 грамів, картопля та буряк – по 500 грамів, капуста – 300 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 — 4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 грамів. До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину», — пояснив Олексій Дорошенко.
Оскільки, за середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн. за кілограм, то 600 г обійдеться 60 грн. Буряк – 5,4 грн. за кілограм, або 2,7 грн. за 500 гр., картопля – 5,8 грн. за кілограм, або 2,9 грн. за 500 гр., капуста – 4,2 грн. за кілограм, або 1,3 грн. за 300 гр., морква – 6,4 грн. за кілограм, або 1,3 грн. за 200 гр., цибуля – 5 грн. за кілограм, або 1 грн. за 200 гр., сметана – 47,5 грн. за кілограм, або 11,9 грн. за 250 гр.