Ужгородка

Новини Закарпаття

Розкол світу, китайська загроза і стенд-ап Зеленського. Що пишуть світові ЗМІ про підсумки Мюнхена-2020

Гаслом 56-ї Мюнхенської конференції з безпеки стала “Беззахідність”. Десятки світових лідерів і сотні міністрів обговорювали кризу США і Європейського союзу, експансію Китаю та загрозу Росії. Про Україну говорили зовсім небагато, та й то переважно в контексті скандалу навколо імпічменту (але дебют Володимира Зеленського в Мюнхені не пройшов непоміченим).

Чому всі бояться Китаю та через що серйозним політичним гравцям зараз не до України – у огляді зарубіжних ЗМІ за підсумками Мюнхена-2020 від Nash.live.

Зміст

  • 1Про Захід
  • 2Про Зеленського
  • 3Про Росію
  • 4Про Китай

Про Захід

  • Politico. “США Трампа та ЄС знаходяться у паралельних всесвітах”

Якщо остання Мюнхенська конференція щось і продемонструвала, то це те, що розбіжності між США і провідними європейськими державами – Францією і Німеччиною (Великобританії не було) – сильніші, ніж будь-коли.

Сторони не просто далекі один від одного по серйозних питаннях (загрози з боку Росії, Ірану, Китаю) – вони знаходяться у паралельних всесвітах. Перш за все це стосується прихильності США Європі – самої суті НАТО.

Європейські лідери один за одним нарікали на, як вони вважають, відділення США як від Європи, так і від світу загалом. Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр на відкритті конференції звинуватив адміністрацію Трампа у тому, що та відкидає ідею міжнародного співтовариства. Наступного дня президент Франції Еммануель Макрон, який вперше виступав на конференції, зазначив, що “Європа хоче не того ж самого, що й США”. Американські чиновники були приголомшені.

  • Bild. “Чи зробив цей саміт світ безпечнішим?”

Усе більша багатовекторність, послаблення впливу Заходу, серйозна конкуренція великих гравців зробили світ складнішим та менш контрольованим. Певні проблеми можна вирішити лише за допомогою міжнародного співробітництва: зміни клімату, епідемії, кібербезпека, боротьба за ресурси в Арктиці.

Пошук стратегій для припинення воєн у Сирії, Лівії та Україні триває роками. Але надзвичайно складні обставини конфліктів та протилежні інтереси сторін не наближають мир.

…На конференції був особливо очевиднии розкол між Європою і США – після того як Майк Помпео і європейські політики висловили зі сцени протилежні погляди.

На жаль, криза на Заході далека від завершення, і хтозна, що буде з Трампом після другого терміну. Мюнхенська конференція не вирішила цю кризу, але продемонструвала, що важливо підтримувати відносини, особливо з непростими партнерами. Глобальні виклики занадто серйозні, щоб вирішувати їх поодинці.

Про Зеленського

  • Politico. “Крім жартів та імпічменту, Зеленський досі сподівається відвідати Білий дім”

Виступ чинного президента України Володимира Зеленського був частково промовою, частково інтерв’ю і частково стенд-ап шоу – він демонстрував майстерність професійного коміка та відстоював свою країну.

Під час своєї промови та інтерв’ю на щорічній Мюнхенській конференції з безпеки Зеленський зробив кілька серйозних заяв. Серед них: він досі був би дуже радий запрошенню в Білий дім і хоче, аби Трамп якомога швидше відвідав Київ, столицю України.

Зеленський, колишній актор, який зіграв у телесеріалі президента і отримав реальну посаду минулого року, з самого початку почав жартувати. Він тримав у руці мікрофон, коли до нього підійшов технік і прикріпив до краватки ще один.

“А це мені ще потрібно?” – спитав Зеленський, показуючи на мікрофон в руці під сміх публіки. “Два – це забагато”, – сказав він англійською.

Він продовжив, звертаючись до присутніх:

“Я буду говорити українською, а у вас буде переклад. Але за мої п’ять років я зроблю – я зроблю, я все для вас зроблю, – так, щоб ви знали українську”. У залі знову сміх. “Упевнений, ми ще багато разів зустрінемося”, – сказав він.

…Відповідаючи на інше питання, Зеленський сказав, що закликав Трампа припинити називати Україну корумпованою країною.

“Я був дуже відвертий з ним – я сказав, що ми боремося з корупцією, боремося з цим щодня. Але, будь ласка, перестаньте казати, що Україна – корумпована країна, тому що відтепер це неправда”, – серйозно сказав Зеленський. “Ми хочемо змінити це уявлення”.

  • Le Figaro. “Імпічмент Трампа: Зеленський хоче перегорнути сторінку”

Президент України Володимир Зеленський, який опинився у центрі процесу імпічменту Дональда Трампа, заявив, що хоче перегорнути сторінку скандалу, що, на думку Києва, залишив слід у відносинах України і США.

“Після всієї цієї історії я хочу відвідати Вашингтон і відкрити нову сторінку наших відносин”, – сказав він на Мюнхенській конференції з безпеки.

Хоча Вашингтон досі не призначив дату візиту Зеленського, український президент вже запросив Трампа відвідати Україну.

“Я запрошую президента Трампа до Києва, я готовий прийняти його до того, як він прийме мене”, – запевнив він під оплески аудиторії.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко визнав, що цей скандал вплинув на відносини з США, чия підтримка вкрай важлива для Києва у протистоянні з Росією. РФ 2014 року анексувала Кримський півострів і звинувачується у підтримці проросійських сепаратистів, які воюють з урядовими військами на сході України.

“Після закінчення процедури імпічменту дещо залишилося”, – заявив міністр журналістам у кулуарах Мюнхена-2020.

…Пан Зеленський, в свою чергу, місяцями намагався вирватися з американських політичних баталій, щоб не відштовхнути ані демократів, ані республіканців.

Про Росію

  • РБК. “Західні країни визнали кризу лідерства. Як учасники конференції в Мюнхені шукали можливість відновити його і нормалізувати відносини з Росією”

Ключовою темою Мюнхенської конференції з безпеки була втрата західними країнами глобального лідерства.

…США переконані у правильності жорсткого курсу щодо інших великих держав-конкурентів – Росії та Китаю. У своїй промові Майк Помпео говорив про агресію Росії в Грузії і Україні, попереджав про зростання впливу Москви у країнах Центральної Азії, які вона нібито хоче визнати своїми “володіннями”. Помпео поділився враженнями про зустріч з пораненим на Донбасі українським військовим, який подарував йому значок своєї частини.

У необхідності чинити тиск на Росію з ним погодилися лідери східноєвропейських країн. Президент України Володимир Зеленський подякував США за військову і фінансову допомогу, зажадавши від Росії повернути Києву контроль над територіями на сході України.

“Ми вважаємо, що Росія являє собою дуже серйозну загрозу, – вона серйозний гравець, який шкодить інтересам Заходу, демократії. Тому Європа і Євросоюз мають об’єднатися тут з іншими країнами, у першу чергу з США”, – заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович.

  • ТАСС. “Гучні заяви та відсутність. У Мюнхені завершено конференцію з безпеки”

Мюнхенська конференція з безпеки стала майданчиком для гучних заяв, а не місцем формулювання конкретних рішень.

Основними темами цього року стали три – відносини Заходу з Росією і Китаєм, єдиної Європи – з США, а також врегулювання ситуації у Лівії. Чого з року в рік буває багато на форумі – і останній не став винятком, – то це нападок на Москву і Пекін: звинувачень у кібератаках і кампаніях з дезінформації, тиску на сусідів і проведенні агресивної політики. Звучали заклики виробити відповіді на так звані “китайський і російський виклики”, використовувати тактику “батога і пряника”, пропонуючи, з одного боку, діалог, а з іншого, нагадуючи про заходи стримування. Такі заклики можна почути мало не щодня у Брюсселі і європейських столицях, в них немає нічого нового.

Про Китай

  • Washington Post. “Що я зрозумів з Мюнхенської конференції з безпеки-2020”

Китай, Китай, Китай… Чесно кажучи, саме Китай затьмарив Мюнхен-2020. Ані у 2018-му, ані в 2019 році на конференціях не торкалися всерйоз теми Китаю. Цього року пленарні засідання та багато паралельних заходів були присвячені Китаю.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі у своїй промові заявила, що згодна з президентом Трампом в тому, що потрібно не допустити проникнення 5G від китайського технологічного гіганта Huawei на Захід.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг казав, що Альянс – природний осередок трансатлантичного співробітництва у боротьбі з Китаєм. Відразу після промови Помпео про те, як усе класно та як Захід перемагає, міністр оборони Марк Еспер присвятив свій виступ китайській загрозі. У своїй промові він неодноразово заявляв, що США “не прагнуть конфлікту з Китаєм”, після чого протягом п’яти хвилин критикував китайське віроломство.

Навіть європейські учасники конференції були вороже налаштовані по відношенню до Китаю. (Британія, можливо, й не підтримала б їх, якби її представники були такі ласкаві та приїхали).

…Якщо консенсус щодо виявлення загрози є першим кроком до зміцнення трансатлантичного співробітництва, то після Мюнхена цей консенсус не викликає сумнівів. Інше питання – чи переросте він у стратегічні дії.

  • CNN. “Світ готується до того, якими можуть бути ще чотири роки з Трампом”

…Мюнхенська конференція з безпеки віщує розкол світу на проамериканський і прокитайський табори.

Міністр оборони США Марк Еспер у своїй промові зосередився на Китаї:

“Я продовжую переконувати своїх друзів в Європі, що вони мають поділяти занепокоєння Америки через торгову і військову експансію Пекіна”, – сказав міністр оборони США.

Цього разу антикитайські настрої викликала не торгівля, як останні кілька років, а мережі 5G від Huawei. Зокрема, лояльність компанії китайській державі і корупційні та протизаконні практики Китаю. Купуйте їх 5G – і ви завжди будете вразливі перед їх шпигунством і крадіжкою інтелектуальної власності.

Такий меседж США набирає обертів протягом останніх кількох місяців, особливо після заяв Великобританії, Франції і Німеччини разом з ЄС про те, що вони використовуватимуть обладнання Huawei у галузях, які не мають оборонного значення.

…Закінчення процесу імпічменту додало Трампу сил, і він накинувся на своїх ворогів. Тепер в європейських столицях думають, як він відреагує на непокірність союзників, якщо піде на другий термін.

 

Головне з поїздки Володимира Зеленського на Мюнхенську конференцію-2020 – у НАШій рубриці “Гарант”:

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору