Представники європейської організації CleanSmoke Coalition заявляють, що винайшли новий метод копчення. Інноваційний процес обробки м’яса, риби та сиру дозволяє заощадити 50% деревини. У CleanSmoke Coalition називають свій метод “енергоефективним копченням”.
Основою технології є використання так званих очищених первинних димових конденсатів, які виробляються з залишків деревини від деревообробної промисловості. Процес є менш шкідливим для навколишнього середовища, ніж традиційне копчення. Цей метод також дозволить виробникам зекономити ресурси, а отже знизити ціну на копчені продукти.
Очищені первинні конденсати зазвичай являють собою тирсу або кору і гілки дерев, які є відходами лісопильних і меблевих виробництв. Згідно з розрахунками Німецького інституту харчових технологій (DIL), споживання деревини лише в Німеччині може бути скорочене приблизно на 3400 тонн на рік за рахунок використання технології CleanSmoke. Зараз використовують 3,75 кг деревини на тонну копченого м’яса, а CleanSmoke дозволяє зменшити цей показник до 1,9 кг деревини.
“Згідно з оцінкою життєвого циклу, проведеного DIL, потенційна економія деревини за рахунок використання CleanSmoke становить близько 3400 тонн. Цього буде достатньо для побудови більше 100 будинків з дерева, тому продукти, що коптяться за технологією CleanSmoke можна вважати ресурсозберігаючими”, – зазначають в організації.
CleanSmoke Coalition – це об’єднання виробників очищених первинних димових продуктів, виробників харчових продуктів та роздрібних продавців, засноване у 2017 році. Метою зареєстрованої в Брюсселі асоціації є інформування споживачів та інвестованої громадськості про процес копчення продуктів та проводити дослідження з цією тематикою.